Táncoló virágok kertje – Futó Éva csodálatos kertjében jártunk

Táncoló virágok kertje – Futó Éva csodálatos kertjében jártunk

A mátyusföldi Negyed községben járva csodaszép kertbe léptünk be. A buja növényzet, a sokféle színben pompázó virágok igazi oázissá varázsolják a portát. A kert megálmodója és létrehozója, Futó Éva pedig igazán varázslatos nevet adott kis menedékének.

Szeretettel várom az első szlovákiai „nyitott” magánkert megnyitójára

– kapom a meghívást telefonon Futó Évától. Ki hallott már ilyet – „nyitott” magánkert, sokáig gondolkodom, mit is takarhat a fogalom, amíg Éva el nem küldi a Táncoló virágok kertjéről készült fényképeket… Színpompás otthon, igazi földi paradicsom tárul elém. A kert megnyitójára érkezve már nemcsak a látvány, hanem az illatok és a hazaiak kedves vendégszeretete is elbűvöl. Éva és családja remek házigazdák, finom étkekkel, sült malackával, friss süteménnyel, házi limonádéval és mézeskalács-ajándékkal várják a kertavató résztvevőit – látni, hogy itt aztán nem „nagyolják” el a munkát, mindenre gondolnak. Ezt a gondoskodást, lendületes, fiatalos energiát és szeretetet érezni a kert minden szegletében… Senkinek nem furcsa itt, ha valaki beszélgetésbe elegyedik a növényekkel, amelyek mintha el is várnák a jó szót.

Futó Éva közel másfél évvel ezelőtt kezdte kialakítgatni a mára színpompássá fejlődött kertjét. Családi házuk udvarában szó szerint virágzó tündérbirodalmat hozott létre.

Hírdetés

A kert igazi kikapcsolódást jelent az üzleti szférában dolgozó hölgy számára. Nevetve mondja, hogy családja sokáig ingatta a fejét amikor előállt az ötlettel, hogy házuk udvarán bizony megvalósul a Táncoló virágok kertje. – Tanyasi környezetben, leginkább a nagyszülőknél töltöttem a csodás gyerekkort. Már akkor elragadott a kertek, a növények szeretete – meséli Szlovákia első látogatható magánkertjének megálmodója és megvalósítója. Olyan kezdeményezés, kert ez, amely időnként a nagyközönség előtt is nyitva áll, tulajdonosa a későbbiekben előadásokat, beszélgetőesteket is szeretne szervezni a csodás „oázisban”. Éva a kertben felvidéki kézművesek munkáját is kiállítja, így támogatja és népszerűsíti a hagyományokra és újrahasznosításra épülő művészetet is, amelynek ő maga is híve. Kertjében a virágokon kívül megtalálhatóak például Mikó Andrea ólomüveg munkái, vagy Bencsics Varga Mariska és Bencsics Ákos fazekasmesterek alkotásai is. 

Futó Éva virágoskertje a permakultúra és az ökotudatosság jegyében működik, a kert kialakítója és megálmodója már tudja, hogy egy szép és hasznos kert kialakításának alfája és ómegája a jó talaj és a mulcs, valamint a növények és a környezet „viselkedésének” megfigyelése, és a természet „hangjának” meghallása.

A kertek nem szeretik az egyenes dolgokat, mindig legyen egy kis görbület, ami kellemesebbé teszi a látványt. A növények megválasztásánál figyelni kell arra, hogy hátrább kerüljenek a magasabb növények. Fontos, hogy minden évszakban legyen folyamatos virágzás az ágyásban, és figyelembe kell venni az ágyások elhelyezkedését – hűvösebb, árnyékosabb vagy naposabb helyen terül-e el az adott ágyás. A vándornövényekre is figyelni kell

– magyarázza Éva. Ennek a kertnek az a „lényege”, hogy megismertessük a „működtetését” azokkal, akik ilyen permakultúrán alapulót szeretnének kialakítani. Felhívjuk a figyelmet a buktatókra, és elmondjuk, mi alapján, hogyan, milyen növényeket érdemes választani, illetve miként ápolják és takarják a talajt, mert ez a lépés nagyon fontos.

A kertet Évával együtt a híres magyarországi kertész, Szomorú Miklós nyitotta meg, aki több mint tíz hasonló magánkertnek a védnöke Magyarországon, és örül annak, hogy a Felvidéken is elterjedhet ez a kezdeményezés. Beszélgetésünk során elárulta, egy kert akkor a leghatékonyabb, ha a kialakítás után tud „gondoskodni” saját magáról, és ha szép és „finom” is, hiszen a virágok mellett jól megférnek a háztáji haszonnövények, gyümölcsfák is. „Nekem a metszés és a gyűjtögetés a kedvtelésem, minden nadrágom zsebe lyukas, mert mindig van nálam egy metszőolló, és imádom a virágok magjait, vagy az elhullott faleveleket gyűjtögetni” – meséli nevetve Miklós.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »