Többet költünk – felgyorsult a gazdasági növekedés

Többet költünk – felgyorsult a gazdasági növekedés

Gyors növekedéssel kezdte az évet a szlovák gazdaság, s remélhetőleg ezt a lendületet sikerül is megtartania. A 2024-es év a bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 2,7 százalékos növekedésével indult, 2023 utolsó negyedévéhez képest a szezonális kiigazítást követően a GDP 0,7%-kal volt magasabb, ez az elmúlt két évben a leggyorsabb ütemet jelentette.

A szlovák Statisztikai Hivatal szerint a gazdaság év eleji növekedését a megnövekedett belföldi kereslet segítette, de erősítették a háztartások és a közszféra is, amelyek az infláció csökkenése következtében ismét többet kezdtek költeni.

Pozitív értékekben maradtak a feldolgozóipari ágazatok és a beruházások is, a korábbi negyedévekhez képest azonban jelentősen veszítettek a lendületükből. Egy év után az export és az import is mérsékelt növekedést mutatott, a magasabb exportvolumen továbbra is pozitív tartományban tartotta a külkereskedelmet.

A 2 százalékos növekedés a tavalyi év utolsó két negyedévében is megmaradt. A folyó piaci árakon számított GDP volumene 8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévben, és elérte a 29,8 milliárd eurót.

A nemzeti számlák felülvizsgált rendszere – az ESA 2010 módszertana szerint a GDP számszerűsítése háromféleképpen történik (termelési módszerrel, kiadási módszerrel és nyugdíj módszerrel). A szlovákiai GDP nyomon követésében a termelési módszer a meghatározó.

A feldolgozóipari ágazatok bruttó hozzáadott értékkel mért teljesítménye 2024 első negyedévében is tovább növekedett.

A bruttó hozzáadott érték volumene nominálisan elérte a 27,3 milliárd eurót, ami a GDP eme kulcsfontosságú összetevőjének éves összevetésben 2,3%-os növekedését jelentette.

Hírdetés

Ez volt azonban a leglassúbb növekedési ütem az elmúlt öt negyedévben, amit elsősorban a gyenge ipari növekedés okozott.

A kiadások lassulása, ami a teljes 2023-as évre jellemző volt, 2024 első negyedévében megállt. A GDP növekedését döntően a belföldi kereslet határozta meg, amely négy negyedéves stagnálás után éves szinten 4,1%-os növekedést ért el.

Viszonylag élénk növekedésre számíthatunk

Az elmúlt év során végig visszaeső bruttó tőkefelhalmozás éves szinten enyhén, 2,8%-kal nőtt, mégpedig nemcsak a készletek mérsékeltebb csökkenése, hanem a folyamatos beruházási tevékenység miatt is. A tavaly gyengülő export és import éves szinten egyaránt magasabb értéket ért el 2024 első negyedévében.

A termékek és szolgáltatások exportja (külföldi kereslet) 1,8%-kal, a termékek és szolgáltatások importja 2,9%-kal nőtt.

Tovább folytatódott az importnál magasabb exportvolumen, ami pozitív értékben tartotta a külkereskedelmi mérleget.

A 365.bank elemzője, Tomáš Boháček szerint a növekedés fő motorja a lakossági fogyasztás és az államigazgatási kiadások voltak.

Szerinte az infláció jelentős csökkenése után emelkedő reálbérek a várakozásoknak megfelelő erős növekedési ütemet biztosítanak.

Az államigazgatási kiadások és az uniós források növekedésével együtt a gazdaságnak ebben az évben meg kellene haladnia a lendületes 2 százalékos növekedést.

„Jelenleg valószínű, hogy a gazdaság megközelíti a becsült növekedési potenciálját a külkereskedelem szokásos támogatása nélkül is, amire az elmúlt három évben nem volt példa” – tette hozzá Tomáš Boháček.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »