Tajvan új F-16-os vadászbombázókat állított hadrendbe

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön elrendelte az F-16-os vadászbombázók legkorszerűbb verziójának hadrendbe állítását a sziget egyik katonai támaszpontján.

Az elnök, valamint amerikai tisztségviselők jelenlétében hatvannégy F-16V bombázót állítottak hadrendbe a sziget délnyugati részén lévő Csiaji támaszpontján.

Caj Jing-ven leszögezte: a korszerűsítés Tajvan és az Egyesült Államok hadiipara közötti együttműködés eredménye, s hozzátette, reméli, hogy – a demokratikus értékeket szem előtt tartva – további országok állnak Tajvan mellé.

Hírdetés

Tajvanra a tervek szerint 2023-ban további hatvanhat F-16V bombázó érkezik, a sziget légierejének modernizálása keretében pedig 2023 végéig több régebbi modell korszerűsítését is tervezik.

Mindeközben nem csillapodik a feszültség a sziget és Kína között. Az utóbbi saját részének tekinti az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvant, amely többször sérelmezte, hogy kínai gépek megsértették légterét. Kína szerint a Tajvan térségében folytatott katonai manőverek célja szuverenitásának megvédése, továbbá a külföldi erők elrettentése. A tajvani kormány ugyanakkor ezeket megfélemlítési kísérletnek minősíti.

Caj Jing-ven elnöksége alatt Tajvan jelentősen növelte a védelmi célokra szánt kiadásait, több felszerelést vásárolva az Egyesült Államoktól, amely ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »