Szurkolhatunk valakinek a szlovák politikában?

Szurkolhatunk valakinek a szlovák politikában?

Abban az országban, ahol egységes, ideológiai alapon összeforrott kormány és ellenzék van, egyszerűbb az ember döntése, hogy kinek az oldalára álljon, bár még ebben az esetben sem könnyű a választás. Szlovákiában viszont jóval bonyolultabb a helyzet, mert sem a kormány, sem az ellenzék nem egységes.

A négy kormánypárt legalább kétfelé húz, és az első (vélhetőleg nem az utolsó) komoly válság után, amely a kormányfő bukását eredményezte, mondhatjuk, hogy csak átmeneti fegyverszünet köttetett a koalíción belül. Ezt egy sikeres ellenzéki referendum, de már annak az előszele is újabb hadiállapotra válthat. Kicsit csöndesebben ugyan, de a háttérben tovább folynak a belső csatározások, mind a négy párt helyezkedik, igyekszik magának kikaparni a gesztenyét.

Nem először tapasztalhattuk meg, hogy Sulíkkal együtt kormányozni politikai öngyilkosság! A SaS viszonylagos és rövid életű téli felfutása elsősorban annak tudható be, hogy a kormánykoalíción belül Matovič ellenpólusaként olyan nyitottabb járványügyi intézkedések mellett szállt síkra, amelyek az átlagpolgárok számára előnyösebbeknek tűntek.

A liberálisok mellé felsorakozó Remišováék pedig igencsak hajlanak az előző és a jelenlegi köztársasági elnök irányvonalához, amelynek iránytűje egyértelműen Brüsszel és az Amerikai Egyesült Államok balliberális elkötelezettsége.  A legerősebb kormánypárt kormányon belüli ellenzéke tehát a konzervatív-nemzeti érzelműek számára kilőve a szurkolás lehetőségei közül.

Matovič személye, ellenzéki korában felvállalt faltörő, kormányváltó szerepe a magyarok számára is rokonszenves volt, sokan választották a magyarok közül is az OĹaNO-t. Kormányfőként nem is indított rosszul, rögtön megkezdődött az előző maffiakormány eseteinek és tetteseinek felgöngyölítése. A trianoni évfordulóról való megemlékezéssel pedig kezet nyújtott a magyarok felé. Sajnos megmaradt a gesztusnál, kormányzása alatt nemzetiségi kérdésben konkrét előrelépést nem tapasztaltunk.

Népszerűségének rohamos csökkenését viszont az általa vezetett kormány elhibázott járványkezelésnek köszönheti. Az országos, masszív teszteléseket erőltette még akkor is, amikor máshol a világban már a vakcinákat hajtották.

Erre későn jött rá, és a szerencsétlen, előkészítetlen, magányos Szputnyik kalandja a bukását eredményezte. Hogy magyar választóit ne veszítse el, egy saját, lobbanékony természetével rokonlelkű magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjének nyitott teret. Meglátjuk, milyen sikerrel jár, szerez-e ezzel magyar szurkolókat.

Hírdetés

Egyébként egy ilyen szedett-vedett, négy pártból álló szlovák kormányformáció figyelmeztető jel lehet a magyarországi választásokra nézve is. Ráadásul ott öt ellenzéki párt szeretné együtt megkaparintani a kormányrudat…. 

A négy szlovák kormánypárt közül eddig csak az ügyesen helyezkedő Boris Kollár által vezetett, semmitmondó Sme rodina tudta megőrizni a nem túl magas népszerűségét. Tudjuk, Kolláréknál nagy a család, nagy a rokonság, sokan nyilvánítanak véleményt…

Kevesen gondolták volna, hogy a bukott maffiakormány legerősebb pártja ellenzékben ilyen gyorsan összeszedi magát, és bár meghasadva, de visszakerül a népszerűségi csúcsra! Ficóék és Pellegriniék támogatottsága együtt 33 százalék felett van jelenleg. Gyorsan felejtenek az emberek! Még azt is, hogy miniszterelnökként egymást váltották a gengszterkormányban. Kérdés, vajon hányan gondolják azt, hogy érdemes lenne nekik szurkolni… a visszatérésüknek! Kotlebáék sem maradtak együtt az ellenzéki oldalon, kivált belőlük egy külsőre ugyan szalonképesebbnek tűnő csoport, de tudjuk jól, hogy kutyából nem lesz szalonna, Magyarországon a Jobbik sem lett az, miután cukisodott.

A kormánypártokon és az ellenzéken kívül a szlovák parlamenti demokráciában szokatlan módon létezik egy harmadik, egyáltalán nem független politikai erő: a köztársasági elnök személye, aki napi aktivitásával túlnövi alkotmány szabta határait.

Egészen más utat jár be magyarországi kollégája, Áder János, aki távol marad a napi politizálástól, alapítványt hoz létre a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére és a környezetvédelem aktív harcosa. A napi politikai kotnyeleskedés helyett inkább ilyesmivel foglalkozhatna Szlovákia elnöke is!

Čaputová nem veti meg, ha nagy számban legyeskednek körülötte! Holdudvarába pártok is felsorakoznak, Remišováékon kívül ilyen például a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia a magyar platformjával együtt. Sok hazai kicsi és nagy külföldi támogatója van az elnökasszonynak, ezért kell cserébe sokat kotnyeleskedni!

Nem könnyű tehát Szlovákiában a politikai drukkereknek a választás! Nekünk, magyaroknak a következő választásokon az egységes magyar párt létrejöttével talán könnyebb dolgunk lesz!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »