A 15 év alatti gyerekek személyi igazolvánnyal is utazhatnak az EU-n belül

A 15 év alatti gyerekek személyi igazolvánnyal is utazhatnak az EU-n belül

A belügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy Szlovákia állampolgárai érvényes személyi igazolványt is használhatnak az Európai Unión és Schengenen belüli utazáshoz, és ez a gyermekekre is vonatkozik. A belügyminisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 óta van lehetőség a gyermekek számára személyi igazolvány kiállítására.

„15 éven aluli állampolgárnak öt évig érvényes igazolványt állítanak ki. 6 éven aluli állampolgárnak két évig érvényes személyi igazolvány adható ki. Úti okmányként használható a gyermek fényképes személyes igazolványa. Ez ugyanolyan egyenértékű okmány, mint a 15 éven felüli állampolgároknak kiadott személyi igazolvány“ – közölte a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma, hozzátéve, hogy olcsóbb is, mint az útlevél.

Hírdetés

Erről a lehetőségről a belügyminisztérium annak kapcsán tájékoztatott, hogy április 1-jétől megemelkedtek az adminisztrációs díjak, illetve az útlevelek kiállítására irányuló kérelmek számra rendkívül megszaporodott.

 „A belügyminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a határidők ne hosszabbodjanak meg, és állampolgáraink a tervek szerint nyaralhassanak. Ha a szülők és a gyerekek a schengeni országokban terveznek nyaralást, akkor nem szükséges útlevelet kiállítani a gyermek számára, elég egy gyermek személyi igazolvány” – tette hozzá a belügyi tárca.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »