Májusban aktívak a kullancsok, kirándulás után ellenőrizni kell a bőrünket

Májusban aktívak a kullancsok, kirándulás után ellenőrizni kell a bőrünket

Májusban aktívak a kullancsok, kirándulás után ellenőrizni kell a bőrünket Kulcsár Péter2024. 05. 06., h – 18:12

Akkor a legaktívabbak a kullancsok, amikor szaporodnak, általában áprilisban és májusban. Leggyakrabban a fűben, az alacsony bokrokban, a tisztásokon, az erdőszéleken vagy a sűrű növényzetben tanyáznak – hívta fel a figyelmet a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), és figyelmeztette az embereket, hogy kirándulás után mindig ellenőrizzék a bőrüket.

Hírdetés

„Ha kullancsot találunk, minél hamarabb el kell távolítani. A kullancsnak legalább 24 órán át a bőrben kell lennie ahhoz, hogy át tudja vinni a Lyme-kórt okozó baktériumot, a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa azonban a kullancscsípést követő néhány órán belül a véráramba kerülhet” – tájékoztatott a hivatal a közösségi hálón.

Az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják az embereknek,  vizsgálják át alaposan az egész testüket, különösen a hajlatokat, a hónaljat, az ágyékot, a térd alatti területeket és a fejbőrt. „Ha kullancsot találunk, nyomjuk a csipeszt minél közelebb a bőrhöz, úgy távolítsuk el. Ne csepegtessünk rá olajat, mert akkor fuldokolni kezd, és a kiszívott vért visszaöklendezi a sebbe. Igyekezzünk a fejével együtt eltávolítani a kullancsot” – tette hozzá a Közegészségügyi Hivatal.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »