Sztepanov: ismét szigorú karantén lehet Ukrajnában

Sztepanov: ismét szigorú karantén lehet Ukrajnában

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kijelentette, Ukrajna visszatér a lezáráshoz, ha 13 vagy több régió kerül a karantén vörös zónájába.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy március-áprilisban várható a fertőzés előfordulásának csúcsa – számol be a Korrespondent.net hírportál.

„A kórházi kezelések és a megbetegedések számának növekedését rögzítjük bizonyos területeken, ahol vörös zónát vezettünk be. Most mindent megteszünk az orvosi rendszer összeomlásának megakadályozása érdekében. Az alábbi mutatókat nézzük: a kórházi ápolás aránya meghaladja a 60%-ot, az oxigénnel felszerelt ágyak kihasználtsága meghaladja a 65%-ot, a kórházba kerülők számának dinamikája hét nap alatt 50% felett van, akkor túllépték a kritériumot” – mondta Sztepanov. 

Hírdetés

Ha a régiók több mint fele a karantén vörös zónájába kerül, akkor az egész országot újabb lezárás fenyegeti.

„Ha az egész országról beszélünk, és több mint 13 régió kerül a vörös zónába, valamint minden kritérium nőni fog, újra kemény zárolást kell bevezetni. Előrejelzéseink szerint márciusban és áprilisban a megbetegedések tekintetében meglehetősen nehéz időszak áll majd előttünk. De továbbra is reméljük, hogy ha az egész országban intézkedéseket hoznak, akkor ez nem történik meg” – mondta az Egészségügyi Minisztérium vezetője.

Mint tudjuk, jelenleg a vörös zónában Ukrajna négy régiója van:

Kárpátalja, Csernyivci, Ivano-Frankivszk és Zsitomir megyék. Ugyanakkor 9 terület a narancssárga zónában van, és közel van a vörös zónához.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »