„Szputnyik V-akció” progresszíveknek

„Szputnyik V-akció” progresszíveknek

Végre, sóhajtottam fel, amikor kiderült, a szlovák kormányfő és az egészségügyi miniszter autonóm lépést tett és behozatta az országba a Szputnyik V vakcinát. Nyár végéig nagyjából egymillió embernek jelenthet esélyt a járványos betegség elkerülésére, a túlélésre. Mert gyógyszer a COVID-19 megbetegedés ellen nincs.

Hónapok óta zavart, hogy Szlovákia kormány nem tud, nem mer, nem akar felelősséget vállalni az ország polgárainak vészhelyzeti mentésében. A Szputnyik V előtti utolsó kormányülésen a legkisebb koalíciós párt (pártelnök-kormányfőhelyettes asszonya) pilátusi kézmosást jelentett be: vétózta a vakcinabehozatalt, de hozzátette, az egészségügyi miniszter saját hatáskörben behozatja. Azt akkor még nem tette hozzá: ha ezt meglépi, őt és a kormányfőt is lemondásra fogják felszólítani.

A második legkisebb koalíciós párt kormány-átalakítgató fenekedése még alantasabb. Richard Sulík már bejelentkezett egészségügyi miniszternek – menedzsernek, hogy szigorúan gazdasági alapon kezelné a járványt, a felől semmi kétségem. Pártja egyik képviselő asszonya ki is fecsegte nemrég, hogy a „gazdaságilag értéket nem teremtő öregek” mentése-oltása nem sürgős kérdés. Gondolom ők, akik – hogy jó példával járjanak elöl az oltás népszerűsítésében – már két adag Pfizer-vakcinával megerősítetten élnek, rég azt számolgatják a pártirodákban vagy think-tankokban, mennyit nyerne-spórolna a nyugdíjfolyósító meg az államkassza, ha a „gazdaságilag értéket nem teremtő öregek” száz-kétszázezres létszámban kihalnának, s többé nem kéne nekik nyugdíjat fizetni.

Ez csak az egyik aljasság. A másik – a Sulík-párt politikai alapvetéséből kiindulva – még súlyosabb kérdést vet fel. A Szputnyik-vakcina behozatalát először – hangosan és nyilvánosan – a legnagyobb munkáltatói, vállalkozói szervezetek sürgették Szlovákiában, még hozzájárulást is felajánlva a vételárhoz, mert oltatni szeretnék az alkalmazottaikat, nem hetente-kétnaponta az orrukban piszkálni…

A gazdasági miniszter, akinek államtitkára, Ján Oravec a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének elnöki székéből ült be mostani posztjára, nem szólamlott fel vállalkozó társai javaslata ellen. Azt csak ugyanezen párt két külügyminisztériumi üdvöskéje, Ivan Korčok miniszter és Martin Klus államtitkár tette meg, az EU és NATO iránti lojalitást féltve, oroszellenes külpolitikai irányvonalukat védelmezve, ami szerintük bizonyára a szlovák életeknél is többet ér.

Elvégre a szlovák állampolgár legközelebb kiszavazhatja őket a parlamentből, de ha ők most a józan ésszel szembemenve is a brüsszeli patópálságért kardoskodnak, talán majd nekik is lehull utólag egy kis nyugdíjig kitartó diplomáciai vagy tanácsadó konc.

Hírdetés

Nos, a két úriember (?) még érthető, de hogy Richard Sulík (egykor kormányt buktató) euroszkepticizmusa miért vett hirtelen 180 fokos fordulatot, számomra egyelőre rejtelem. Mert a kétmillió orosz vakcina eloltása őt is közelebb vinné nagy – gazdasági – nyitási álma megvalósításához, s ha még több vakcina lenne, nem kéne a jövő nyárig fenntartani a kedvezőtlen korlátozásokat.

És ha már a járvány- és oltáskezelés bakijainál tartunk: véletlenül nem Veronika Remišovának hívják az ország befektetésekért és informatikai fejlesztésekért felelős kormányalelnököt, aki ugyanannyi ideje van – világjárvány közepette – a tisztségében, mint a távozó egészségügyi miniszter, tehát némi „aprócska” felelősség csak terheli őt is a kórházi felszerelések hiányáért, a pocsékul működő informatikai rendszerekért…

Felelősséget azonban a szlovákiai történésekért és helyzetért sem Sulík, sem Remišová nem vállal. S amint kiderült, Marek Krajčí egészségügyi miniszter távozása nekik nem elég. A korábbi évek hasonló időszakaihoz képest 68 százalékkal több elhunyt állampolgár sem nyom a latban. Az oltást sem akarják felgyorsítani. Kormánybuktatást akarnak.

Utána pedig – feltehetőleg – Matovič és konzervatív-keresztény beütések nélküli ideiglenes, vagy hivatalnokkormányt. Szakértőit. Végtére is: Ivan Mikloš elég régen hazatért már Ukrajnából, szakért is mindent, amiről csak megkérdezik, egészségügyi kérdésekben meg ott van talonban (az SAS-nél) Rudolf Zajac, de még sokan mások is.

Az sem véletlen talán, hogy a progresszív köztársasági elnök asszonyunk játssza – diszkrétnek álcázva – a főkoordinátori szerepet. A lóláb itt-ott azért kikandikál. Meg van ígérve (sic!) Matovičnak, hogy ha föláll, a helyére a pártja jelölhet miniszterelnököt. Csakhogy az új kormánynak is parlamenti többségre lesz szüksége a bizalom megszerzéséhez, az új többség meg Sulík és Remišová zsarolópotenciáljával nem lesz sehol.

Marad hát a fentebb vázolt szakértői kormány az előrehozott választásokig, amelynek időpontjáról Peter Pellegrini csapatával – s talán még Fico maradék Smerével – is meg lehet állapodni. Mondjuk jövő tavaszban, hogy azért kissé csillapodjon a járvány is (mert végül mégis csak a nép szavaz).

Szóval: a Szputynik-vakcina miatti kormányválság-cirkusz valami egészen más dolog elfedésére szolgál ürügyül. Nagy formátumú ravaszdik ügyködnek a háttérben, akik a legrosszabb járványból is a legtöbbet akarják maguknak kihozni. A hatalmat. És ha a hatalom megszerzéséről van szó, az emberélet sem számít.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »