Szövetség-Aliancia: Gyimesi is megszavazta a nemzetiségi tévéműsorok kötelező szlovák feliratozását

Szövetség-Aliancia: Gyimesi is megszavazta a nemzetiségi tévéműsorok kötelező szlovák feliratozását

A Szövetség-Aliancia szerint mivel a párt nincs a szlovák parlamentben, hiányzik a magyar érdekképviselet a törvényhozásban. Forró Krisztián pártelnök szerint Gyimesi György nem képes ellátni ezt a feladatot.

Forró mindezt a nemzetiségek nyelvén sugárzott műsorok feliratozási kötelezettségével magyarázza, melyet a parlament fogatott el.

A Szövetség a tavalyi év végén több módosító indítvánnyal is élt az erről szóló készülő jogszabállyal kapcsolatban. Az illetékes minisztériummal történt egyeztetés után külön sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy sikerült eredményt elérniük. Forró szerint ígéretet kaptak arra, hogy a törvényből kikerül a kötelező feliratozás a nemzetiségi tévéműsorok esetében. Ez nagyban segítette volna a magyar nyelvű televíziós műsorok gyártását.

Ezzel szemben a parlament az utolsó pillanatban mégis megszavazta az OLaNO egyik képviselőnőjének módosító javaslatát, miszerint marad a feliratozási kötelezettség.

A Szövetség-Aliancia rámutatott, hogy az erről szóló módosítást a két magyar nemzetiségű kormánypolitikus, Grendel Gábor és Gyimesi György is megszavazta.

Hírdetés

„Mi több, Gyimesi maga írta alá a módosító javaslatot. Felszólítjuk ezért az OĽaNO képviselőjét, hogy hozza rendbe a hibát“

– fogalmazott Forró.

A párt egyúttal az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is fordul a kérdésben, a szlovák jogszabály ugyanis elmondásuk szerint szembe megy a Velencei Bizottság ajánlásával.

A Körkép.sk a témában kereste Gyimesi Györgyöt is, aki mára ígért reakciót.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »