Szotyolázó: 5 tipp kovászos uborkához

Szotyolázó:  5 tipp kovászos uborkához

Nem szoktunk ilyet csinálni, legfeljebb kivételes alkalmakkor, úgyhogy ez most alighanem egy kivételes alkalom. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy a nyári kánikulában hogyan tegyünk szert gyorsan sok pénzre. Vagy még többre. Vagy még többre. Vagy még annál is többre. Olvassanak tovább, mert már jön is a pénz!

1. Tartsd a pincében. Amióta minden háztartásba befészkelte magát a hűtőszekrény, egyre kevesebben tartják a pincében a kovászos uborkát. Pedig annak ott a helye, a dinnyék mellett. Vagy ha túl sok a dinnye, akkor a kovászos uborka kerülhet még mondjuk az alsó pincelépcsők valamelyikére. De sohasem a hetedikre, hiszen a hetedik lépcsőfok a szódavizet illeti. A hűtőszekrényben általában 5 Celsius fok a hőmérséklet, ez a kovi ubit nagyon lehűti. Nem ehetjük azonnal, várni kell vele. Ellenben a nyári pincében 10-15 fokon ideális hőmérsékleten marad az uborkánk, bármikor ehetünk belőle, még azok is, akiknek érzékenyek a fogaik.

2. Kerüld a műanyagot. Aki a kovászos uborkát műanyag edényben készíti, annak soha nem lesz sok pénze, mondta egyszer John Selebi-Phikwe botswanai gyémántkereskedő. Szavait nem tudjuk megerősíteni, de megcáfolni sem. Talán hihetünk neki, hiszen egy gyémántkereskedő nyilván nem beszél a levegőbe. Viszont rafinált ember lehet, úgyhogy talán félre akar minket vezetni, mert tudja, hogy mindenre képesek lennénk egy kis pénzért. Sokért meg aztán pláne. A műanyag edény pedig azért sem szerencsés, mert beveszi a kovászos uborka ízét, és nem lehet belőle kimosni.

Hírdetés

3. Magában is jó. Kevés savanyúság dicsekedhet azzal, hogy önmagában is fogyasztható. Ha közhelyesen és patetikusan szeretnénk fogalmazni, azt írnánk, hogy a kovászos uborka nem pusztán savanyúság, hanem életérzés. Más fermentált zöldségek mellett a kovászos uborka nagyon jó hatással van a vastagbélflóránkra, amelyet az új táplálkozási tanácsadók újabban a második agyunknak neveznek. Szóval, ha sok pénzre vágyunk, először együnk sok kovászos uborkát.

4. Kísérletezz. Nyilván sokan észrevették, hogy a kovászos uborka elkészültére már a színéből is tudunk következtetni. Ami három napig kinn áll a tűző napon, bizony kifakul. Aki szereti az élénk színeket, készítsen kovászos uborkát cserépedényben. A nap ugyanúgy felmelegíti, az uborka élénkzöld színe viszont megmarad.

5. Ne engedd túl közel. Mármint a pénzt, magadhoz. Használd, aztán engedd tovább menni. Senki nem szereti a bezártságot, ő sem. Majd ha akar, jön ismét. Boldogságot úgysem vásárolhatunk, semmilyen szaküzletben. „Mit akarsz a boldogságtól? Nem élnéd túl…” – énekelte annak idején Zámbó Jimmy. Szavai ma is aktuálisak. Kánikula, kovi ubi, Jimmy-dalok… aki az idei nyártól többet akar, adjon fel apróhirdetést a Vasárnapban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »