Szlovákiában tartották a katolikus siketek európai találkozóját

Szlovákiában tartották a katolikus siketek európai találkozóját

Immár ötödik alkalommal szervezte meg találkozóját az európai katolikus siketek szervezete (Deaf Catholics of Europe, DCE), ezúttal június 20. és 24. között a Pozsony melletti Máriavölgyben (Marianka). Magyarországról hárman vettek részt: Fábián István, Mikesy György és Nagy Sándor.

A találkozón 14 európai ország (Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Ukrajna) több mint negyven képviselője vett részt. A résztvevők között siket, nagyothalló és halló papok, diakónusok, világi segítők és jelnyelvi tolmácsok voltak.

Olyan témákat vitattak meg, mint például a siketek tapasztalatai és lelkipásztori tevékenységei a különböző országokban, az evangelizáció módszerei, a világi siket testvérek szolgálatai a plébániákon, a siketek és az online evangelizáció lehetőségei.

Ellátogattak a Körmöcbánya (Kremnica) közelében lévő Szent Filippo Smaldone Házba is, ahol a szlovák siket testvérek nagy szeretettel látták vendégül a DCE-találkozó résztvevőit.

Hírdetés

A találkozó ünnepi szentmisével zárult a pozsonyi Szent Márton-dómban, melyet Milan Lach SJ, a Szlovák Görögkatolikus Egyház Pozsonyi Eparchiájának segédpüspöke mutatott be.

A soron következő találkozót 2026-ban Spanyolországban rendezik meg, ám előtte a 2025-ös jubileumi szentévben a Szentatya várja a siket zarándokokat is Rómába. Idén szeptember végén pedig az európai siket katolikusok második zarándoklata indul Fatimába.

Forrás és fotó: Katolikus Hallássérült Pasztoráció

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »