Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Kialakult a legjobb nyolc mezőnye a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokságon, a címvédő olasz válogatottnak pedig a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, miután Luciano Spalletti csapata 2–0-ra kikapott Svájctól. A negyeddöntőben a házigazda németek a spanyolokkal, a 2016-os Eb-győztes portugálok a franciákkal, a 2021-es döntős Anglia Svájccal, míg Hollandia Törökországgal játszik.

Kemény Dénes az eddigi mérkőzéseken nyújtott teljesítmények alapján azt mondta az InfoRádióban, hogy a hazai közönség előtt játszó és a torna eddigi szakaszában „kellő frissességet mutató” német válogatott eljuthat a legjobb négyig, de akár a döntős szereplés is összejöhet Julian Nagelsmann együttesének. Kiemelte negyeddöntős ellenfelük, a spanyolok eddigi játékát is, hiszen nagyon szórakoztatóan futballozva az összes mérkőzésüket megnyerték, csak egy gólt kaptak az Eb-n a grúzok ellen, és azon a meccsen is Robin Le Normand talált be a saját kapujába. A magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya ugyanakkor hozzátette: a spanyolokat még nem láthattuk olyan meccsen, amelyen „nem szurkolói szemmel játszanak jól, hanem eredménycentrikusan”. Úgy véli, a németek ellen akár jöhet is egy ilyen meccs is, amelyen elképzelhető, hogy

már a spanyolok szemszögéből is fontosabb lesz az eredmény, mint a szép, közönségszórakoztató játék.

Mint mondta, bár visszafogottabban teljesítettek, de a franciák, a hollandok és a portugálok is kiharcolhatják a döntőbe jutást. Összességében úgy gondolja, hogy egy színvonalas, jó Európa-bajnokságot láthatunk, a képet csak az árnyalja, hogy sajnos a magyar válogatottért már nem szoríthatunk a tornán, de izgatottan várja, hogy alakul a végjáték.

A sikerszéria után még nagyobb álmokat kezdtünk el kergetni

A német és a svájci válogatott a legjobb tizenhat között is igazolta, hogy jó formában van, ami jelzi, hogy a magyar válogatott erős csapatoktól kapott ki a csoportkörben. Szerdán az MLSZ bejelentette, hogy Marco Rossi marad a nemzeti csapat szövetségi kapitánya, az olasz szakember pedig megköszönte a támogatást, és jelezte, hogy az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, néhány hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével. Kemény Dénes felidézte, hogy 2020 novemberében Szoboszlai Dominik 93. percben szerzett góljával sikerült kiharcolni az előző Eb-re való kijutást az Izland elleni pótselejtezőn. Szerinte az

egy komoly fordulópont volt a válogatott további szereplését illetően, gyakorlatilag akkor kezdődött egy sikerkorszak,

melynek része volt a 2022 novembere és 2024 júniusa közötti veretlenségi sorozat. Kiemelte, hogy a Nemzetek Ligájában idegenben győzte le Marco Rossi csapata a németeket és az angolokat, ilyen bravúrokra pedig nagyon régen volt képes legutóbb a magyar válogatott.

A sikerek hatására megnőttek az elvárások a csapattal szemben a szurkolók körében, Kemény Dénes szerint ezért „tekintették nagyon sokan alapnak” a csoportból való továbbjutást a németországi Eb-n. A tornán azonban szembejött a valóság, és rögtön az első meccsen kiderült, hogy nagyon jó erőkből áll a svájci válogatott, melyet nem tudott megtörni a magyar csapat. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző szerint a svájciak nemcsak hogy kiemelkedően tudnak futballozni, hanem „nagyon magas szinten vannak fizikailag is”. Mint fogalmazott, ez nagyon sokat számíthat a torna további szakaszában is, mert meglátása szerint

Hírdetés

több csapaton is látszik, hogy a „kifacsart” játékosok nem minden szituációban frissek, sokszor rossz döntéseket hoznak.

Ezzel szemben a svájciak „nagyon fittek”, amit a mieink ellen is bizonyítottak, és a Magyar Vízilabda Szövetség volt elnöke szerint a látottak alapján el kell ismerni, hogy reális eredmény született.

Kemény Dénes hozzátette: a svájci válogatott egy szinten van a németekkel, és nem csak azért mondja ezt, mert a csoportkörben döntetlent játszottak egymás ellen. Az olaszok ellen is lehengerlően futballoztak, és akár több góllal is verhették volna a címvédőt.

Marco Rossira nagy feladat vár most

A korábbi szövetségi kapitány szerint a helyén kell kezelni a magyar válogatott Eb-szereplését, még akkor is ha sokan többet vártak a csapattól, amely Kemény Dénes szerint sem nyújtott extrát Németországban. Annak viszont kifejezetten örül, hogy Marco Rossi marad, mert felkészült, alázatos és lelkiismeretes edzőnek tartja, aki vélhetően levonja a konzekvenciákat, részletesen kielemzi, mi okozott problémákat az Európa-bajnokságon. „Nyilván a következő mérkőzéseken egy kicsit újra kell gombolni a kabátot azért, hogy

hasonló időszak jöjjön, mint az említett Izland elleni meccstől kezdve egészen a Svájci elleni Eb-csoportmeccsig bezárólag”

– fejtegette Kemény Dénes.

Miután eldőlt, hogy a magyar válogatott nem folytathatja a szereplését Németországban, Marco Rossi azt nyilatkozta, hogy egyetlen pillanatát sem tudta élvezni az Eb-nek, és ennek az az oka, hogy nagyon rosszul kezdte a válogatott a tornát. Kemény Dénes elmondta: még a sikeres szövetségi kapitányok is minden másodpercben hatalmas nyomás alatt vannak egy-egy világverseny idején, és akkor szabadulnak fel vagy engednek ki egy kicsit, ha sikerül elérni a reálisan kitűzött célt vagy annál egy kicsit többet. Mint fogalmazott, az ő esetében ez a cél minden tornán az aranyérem megszerzése volt, de az odáig vezető út nagyon nehéz tele feszült helyzetekkel és nagy stresszel. „Ami sok millió szurkolónak kívülről természetesnek tűnik, az belül, legközelebb az eseményekhez, nem mindig természetes.

Ráadásul ki vagyunk szolgáltatva rengeteg olyan külső faktornak, amire nincs ráhatásunk. Illetőleg elronthatjuk azokat a döntéseket, amelyekre viszont van ráhatásunk”

– magyarázta.

A magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya felidézte, hogy a 2000-es sydney-i olimpia elődöntőjében, a jugoszlávok ellen a csapatkapitány Kósz Zoltán helyére becserélte az akkor még csak 22 éves Szécsi Zoltánt, aki a folytatásban mindössze egy gólt kapott. Kemény Dénest nemrég kérdezték erről az esetről, és saját elmondása szerint 27 percet beszélt a partnereivel egy olyan döntésről, amelyet akkoriban tíz másodperc alatt kellett meghoznia. Mint mondta, ha az a döntés balul sült volna el, most senki nem kérné arra, hogy elemezze a labdarúgó-Eb történéseit.

A Magyar Vízilabda Szövetség volt elnöke szerint a kiélezett helyzetekben meghozott döntések nagy feszültség alatt tartják az edzőket. Megérti Marco Rossit és együttérez vele, mert valóban nem sikerült jól a Svájc elleni rajt, egy ilyen halványabb kezdés után pedig nem könnyű élvezni egy világeseményt, miközben „mindig mindenért a szövetségi kapitány az egyetlen felelős”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »