Szlovákiában a környező országokkal összehasonlítva alacsonyabbak a húsárak

Szlovákiában a környező országokkal összehasonlítva alacsonyabbak a húsárak

Szlovákiában a környező országokhoz képest alacsonyabbak a húsárak, a kenyér, az alma és a burgonya azonban drágább. Mindez a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának (PM) az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árelemzése szeptemberi aktualizálásából következik, amelyet szerdán tárgyalt és vett tudomásul a kormány.

A sertéskaraj, a baromfihús és marhahús ára az elemzés szerint Szlovákiában 20%-kal alacsonyabb, mint Lengyelországban. A tej Magyarországhoz és Lengyelországhoz képest ugyancsak 10–20%-kal olcsóbb. Ezzel szemben a kenyér ára magasabb, viszont a kenyér esetében a statisztikai hivataloknak nem kell teljesen azonos termékeket összehasonlítaniuk, ez magyarázhatja a megfigyelt árkülönbségeket.

A tojás ára a szlovák pénzügyi tárca szerint az elmúlt hónapokban a csehországi árszintre esett. A vaj Szlovákiában valamivel drágább, mint Csehországban, viszont olcsóbb, mint Lengyelországban és Magyarországon.

Hírdetés

Az Eidam sajt körülbelül 10%-kal drágább Szlovákiában, mint a környező országokban. Az alma és a burgonya Szlovákiában mintegy 20%-kal többe kerül, mint Lengyelországban és Magyarországon, de megfelel a csehországi árszintnek.

„Az elemzés célja az volt, hogy aktualizáljuk az alapvető élelmiszerek hazai piaci árait közvetlenül befolyásoló, árstabilitást vagy elérhetőséget veszélyeztető rendkívüli piaci helyzet fennállására vonatkozó megállapításokat. Az elemzés aktualizálása azt mutatta, hogy az alapvető élelmiszerek elérhetősége és fogyasztása nincs veszélyben. Ezen megállapítások alapján az árstabilitást és az alapvető élelmiszerek megfelelő áron való elérhetőségét támogató intézkedések végrehajtását megfelelőnek tartjuk” – tette hozzá a Pénzügyminisztérium.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »