Szlovákia is lezárta légterét az orosz gépek előtt

Szlovákia is lezárta légterét az orosz gépek előtt

Szlovákia is csatlakozott azon országok sorához, amelyek lezárták légterület az orosz légitársaságok előtt – jelentette be hétfőn Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter.

“Az EU rendelkezése alapján a mai naptól tilos a belépés, a kilépés és a áthaladás Szlovákia légterén minden orosz állampolgár által birtokolt, bérelt vagy ellenőrzött repülőgép, és minden, Orosz Föderáció által kiadott hatósági repülési engedéllyel rendelkező légitársaság számára”

fogalmazott a miniszter. A tiltás nem vonatkozik a mentő és humanitárius missziót folytató repülőkre és a szlovák hatóságoktól engedéllyel rendelkező, Oroszországból Szlovákiába érkező repülőgépekre, valamint a kényszerleszállásra kényszerülő repülőgépekre.

Az oroszok az elmúlt napokban kénytelenek voltak számos Európába tartó járatot törölni, hiszen, bár az EU egész légterére eddig nem vonatkozott tiltás, de az EU keleti végeiben lévő országok már korábban egyéni tiltást vezettek be, így gyakorlatilag eddig sem jutott el orosz gép európai légtérbe – legfeljebb csak hatalmas kerülővel.

Az átirányítások miatt Kazahsztán felé megháromszorozódtak a járatszámok  – napi több mint 450 járatra.

Várhatóan Oroszország hasonló lépésre szánja el magát, hogy szintén kitiltja légteréből az európai járatokat. Kérdés, mit lép Amerika, amely egyelőre még nem vezetett be hasonló korlátozást.

Hírdetés

Az orosz légtérhez való hozzáférés elvesztésével a légiszállítmányozóknak déli irányba kell majd kerülniük, ám ott a közel-keleti válsággócok miatt kell aggódniuk.

Az európai légitársaságok részvényei 3-6 százalékos zuhanásba kezdtek, a finn Finnair részvényinek értéke 23 százalékkal esett.

A német Lufthansa már közölte, hogy az Európából Söulba és Tokióba tartó járatainak déli irányba kell kerülniük. Az ázsiai Singapore Airlines felfüggesztett minden járatot Szingapúr és Moszkva között. A japán Japan Airlines egyelőre még nem mondott le az orosz légtér használatáról, de nem is tervezik átvenni az európai járatok pótlását.

Svájc egyelőre továbbra is indít járatokat Oroszországba, oda tartó és onnan érkező járatait is fenntartja.

Az orosz válasz keretében az Aeoflot vasárnap közölte, hogy töröl minden európai célállomásra tartó járatot.

Körkép.sk, reuters, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »