Szlovákia egyelőre nem vásárol Szputnyik V vakcinát

Szlovákia egyelőre nem vásárol Szputnyik V vakcinát

Szlovákia egyelőre nem vásárol Szputnyik V vakcinát, a kabinet csütörtökön nem hagyta jóvá a védőoltás beszerzéséről szóló javaslatot. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter elmondása szerint a határozatot a Za ľudí párt vétózta meg.

A javaslat értelmében a Szputnyik V alkalmazását csak az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) pozitív elbírálása vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi regisztráció után engedélyezték volna.

Mint hozzátette: a szóban forgó határozat hatalmazta volna fel az egészségügy-minisztert arra, hogy beszerezze az orosz vakcinát.

Krajčí elmondása szerint az orosz fél előzetesen azt ígérte, hogy február végéig 80 ezer ember számára elegendő adagot tud leszállítani. A kormányfő hozzáfűzte: Szlovákia lakossága várja, mikor kerülhet már sorra, mikor kaphat oltást, egy jelentős részük pedig csak a Szputnyik V vakcinával oltatná be magát.

A Za ľudí ennek ellenére blokkolta az orosz vakcinák vásárlását. A miniszter megjegyezte, hogy az oltás ebben az esetben is önkéntes alapon történt volna, és a kijelölt oltóközpontokban valósult volna meg.

A Krajčí által készített határozatjavaslat a járványügyi bizottság és más szakértők ajánlásával, valamint a romló szlovákiai járványhelyzettel indokolta a Szputnyik V vakcina beszerzésének szándékát. Emellett rámutatott, hogy az EMA által regisztrált és az Európai Bizottság által beszerzett védőoltások beszállítása instabil és lassú.

Hírdetés

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és a Za ľudí párt elnöke a csütörtöki kormányülés után kijelentette: nem az a fontos, hogy hol állították elő az adott vakcinát, hanem hogy engedélyezte-e azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Hozzátette: az EMA engedélye a garancia arra, hogy egy adott védőoltás biztonságos és megfelel a legszigorúbb normáknak és kritériumoknak.

Remišová szerint az egészségügy-miniszter adhatna a vakcinára különleges kivételt, viszont ebben az esetben nem bújhatna egy kollektív kormányhatározat mögé. Remišová cáfolta Igor Matovič (OĽANO) kormányfő azon állítását, miszerint a Za ľudí teljesen elzárkózott a Szputnyik vakcináról szóló vita elől.

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter hozzáfűzte:

Arról egyelőre nincs információjuk, hogy a gyártók kérvényezték volna a Szputnyik engedélyezését az Európai Gyógyszerügynökségtől. Remišová megjegyezte, hogy az ülésen arról sem kaptak írásos tájékoztatást, mekkora vakcinaszállítmány érkezne Oroszországból.

Elmondása szerint nem ismeri annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit sem, amelyre a miniszterelnök hivatkozott, és amely a Szputnyikkal való oltás iránti hajlandóságot mérte fel. Remišová ugyanakkor nem gondolja, hogy a felmérésben azt kérdezték volna az emberektől, hogy hajlandók-e egy be nem regisztrált vakcinával beoltatni magukat.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »