Szlovákia államfőt választ

Szlovákia államfőt választ

Ma, azaz 2024. április 6-án tartják a köztársaságielnök-választás második fordulóját Szlovákiában, mivel az első körben egyetlen jelöltnek sem sikerült megszereznie a voksok több mint 50%-át. A szavazóhelyiségek reggel 7 és este 22 óra között tartanak nyitva.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én jár le, ám ő már tavaly júniusban bejelentette, hogy nem indul újra az államfői tisztségért. A két héttel ezelőtt rendezett első fordulóból a két legtöbb szavazatot kapott jelölt, Ivan Korčok és Peter Pellegrini jutott tovább, közülük lehet ma választani…

***

Az elnökválasztáson

Ezt a szavazóhelyiségbe lépve személyi igazolvánnyal kell igazolniuk. Főszabály szerint mindenki a lakóhelye szerinti szavazókörben adhatja le a voksát, melyről korábban már értesítést kapott. Ha a választópolgár új személyi igazolványának intézése folyamatban van, az azt helyettesítő hivatalos dokumentumot kell bemutatni a szavazóhelyiségben. Aki a szavazás napján nem tartózkodik az állandó lakóhelyén, az választói igazolvánnyal és személyi igazolványával az ország bármely szavazókörében szavazhat. A választói igazolvány igénylésére április 5-ig volt lehetőség. 

Érvényesen szavazni a második fordulóban a szavazólapon szereplő jelöltek neve előtt szereplő szám karikázásával lehet. Aki mindkét jelöltet kitünteti bizalmával, annak a szavazata érvénytelen. 

Urnazárás este 10 órakor, s amennyiben nem lesznek fennakadások a szavazás menetében, úgy az eredmények hamar elérhetőek lesznek a volbysr.sk hivatalos oldalon.

Hírdetés

***

„Az a választópolgár, aki nyomós okból, főleg az egészségi állapota miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, az önkormányzatától, a választás napján pedig a helyi választási bizottságtól kérheti a mozgóurna kiküldését” – közölte honlapján a belügyminisztérium.

Egészségi okokból az a választópolgár is kérhet mozgóurnát, aki nem az állandó lakhelyén fog szavazni, ha előre kikérte a választói igazolványt az önkormányzatától.

***

Szlovákiának 1993-tól mostanáig öt államfője volt. A sort Michal Kováč kezdte, akit még a parlament választott meg. Az állampolgárok először 1999-ben választhattak közvetlenül államfőt, akkor Rudolf Schuster nyert. Őt Ivan Gašparovič követte, aki kétszer is betöltötte az elnöki tisztséget (2004, 2009). A 2014-es elnökválasztást Andrej Kiska nyerte meg, de hivatali ideje lejártával nem indult újra a tisztségért, csakúgy mint utódja, a 2019-ben megválasztott Zuzana Čaputová.

Az államfő szerepköre-jogköre Szlovákiában, hasonlóan például a magyar alkotmányos rendszerhez, jórészt protokolláris, vagyis valós kormányzati szerepe nincs. Ezen még az sem változtat, hogy Magyarországgal ellentétben nem a parlament választja az elnököt, hanem a polgárok közvetlenül. A nem elnöki berendezkedésű államokban a legerősebbnek tartott államfői jogkörnek a vétójogot tartják – vagyis a parlament által elfogadott törvények visszaküldését, azonban ez Szlovákiában is csupán „puha” vétó, azaz a parlamentet semmi sem gátolhatja meg abban, hogy a következő szavazáskor probléma nélkül letörje az elnöki vétót.  Ebből a reprezentatív „aláírógép” szerepkörből igyekezett a maga módján kitörni a jelenlegi elnök Zuzana Čaputová, aki az elődeihez képest jóval jelentősebb mértékben folyt bele a szlovák belpolitikába, nem feltétlenül eleget téve annak a kívánalomnak, hogy az államfő mindenki államfője, azaz a pártpolitika felett álló, független legfőbb közjogi méltóság.

Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »