Szkíta Aranyszarvas-díjas rendező kapott Huszárik-díjat

Átadták a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Veszprémben. Az elismerést Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer posztumusz kapta – közölte az MTVA sajtó és marketing irodája szombaton az MTI-vel.

Vitézy László 2013-ban vehette át a Szkíta Aranyszarvas-díjat. 

Hírdetés

A mai közlemény szerint a közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a „Huszárik Zoltán-díjat”. Az elismerést a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A közszolgálati média ezzel a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez. A rangos díjat elsőként Goda Krisztina rendező vehette át 2023-ban.
   
A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján 2024-ben alapított Huszárik Zoltán-díjat második alkalommal Vitézy László filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a Veszprémi Petőfi Színházban, a család képviseletében fia, Vitézy Péter vette át.
  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »