Szintet lép a háborús gépezet: Szlovákia önjáró lövegek és gyalogsági páncélosok átadásáról tárgyal Ukrajnával

Szintet lép a háborús gépezet: Szlovákia önjáró lövegek és gyalogsági páncélosok átadásáról tárgyal Ukrajnával

Bár közös NATO fegyverszállítások nincsenek, csak az egyes tagállamok önálló döntésükből támogatják katonai szállítmányokkal Ukrajnát, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön bejelentette, hogy a “NATO megerősíti katonai támogatását azzal, hogy több, esetleg erősebb támadó fegyvereket küld Ukrajnába”. Bár a szlovák S-300-as légvédelmi rendszer sorsa még nem dőlt el, Szlovákia várhatóan szintén részt vesz Ukrajna “fokozottabb” fegyverállásában. Már azt is tudni, hogy mivel.

Stoltenberg óvatosan és közvetve, de nem zárta ki, hogy a tankok elleni Javelin páncéltörő rakétáknál erősebb fegyvereket küldenének.

Az amerikai részéről az ottani védelmi minisztérium hivatalos, csütörtökön keltezett listája legalább 1400 Stinger légvédelmi rakétát, 5000 Javelin páncéleltörőt, több mint 7000 kézi lőfegyvert, 50 millió lőfegyver-muníciót, 45 ezer páncélt és sisakot készít elő Ukrajnának, valamint a szállítmány részét képezik még lézervezérelt kamerarendszer, hőkamerarendszerek, éjjellátók. Az amerikaiak szerint jelenleg minden Ukrajnában harcoló orosz tankra 10 páncéltörő jut.

Mindenesetre a nyilatkozatoktól függetlenül zajlanak a történések: a hét elején kiderült, hogy a csehek vasúton több tucat páncélozott gyalogsági szállítójárművet és régi orosz T-72-ss tankot küldött Ukrajnába. Csehország a szállítmány tényét igen, a jellegét nem erősítette meg hivatalosan.

A minap pedig Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter jelentette be, hogy Szlovákia “eladhatja” Ukrajnának “nélkülözhető” Zuzana önjáró lövegeit. Már elöljáróban annyi érdemes leszögezni: Ukrajna háborúban áll, a gazdasága összeomlott, csak Mariupolban 10 milliárd dollárra becsülik az anyagi kárt – magyarul: Ukrajna fizetésképtelen, tehát ha eladásról van szó, azt csak hitelre történhetne, de a visszafizetésre reális esély nemigen van…

Ám ennél jóval többre van kilátás. A védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy a sérült ukrán haditechnikák és az elfogott orosz haditechnikák a szlovák és cseh javítóüzemekbe kerülnek majd.

“Elég valószínű, hogy ez így fog történni”

mondta Naď, majd hozzátette, hogy Szlovákia Csehország mintájára nehézpáncélosokkal is megtámogathatná az ukrán hadsereget. Tankokat ugyan nem, de a régi, szlovák Zuzana típusú önjáró lövegeit átadná – azokat ugyanis most cserélik épp az erősebb és újabb Zuzana 2-esekre.

Tankok nem mehetnek – Szlovákiának sincs elég

Szlovákia eddig páncéltörőket, Igla (magyarul: “Tű”) típusú szovjet légvédelmi rakétákat, kerozint, benzint, naftát, 120 milliméteres lőszert adott át Ukrajnának. A felhozatal a fentiek értelmében nagyon meg fog változni.

Hírdetés

Tankokat mindenesetre Szlovákia nem tud Ukrajna rendelkezésére bocsátani, mert neki sincs elég saját szükségletei biztosításához. Jelenleg talán 22 T-72M típusú régi tank maradt Tőketerebesen, ezeket a nyitrai, a lévai és a tőketerebesi gépesített dandárok használják.

Ukrajnában kötnek ki azonban a régi BVP-1-es gyalogsági páncélozott járművek, amelyek több évtizedesek már, és páncélzatuk nem véd túlságosan a rakétákkal szemben. Ugyanebből a típusból a csehek a hét elején sajtóértesülések szerint 50 darabot vittek Ukrajnába. A páncélvédelem tekintetében jobban teljesítő szlovák BVP-2-esekre ugyanez a sors vár. Ezek a gyalogsági szállítójárművek egyébként szintén cserére várnak: a védelmi ráca a Patria harckocsikkal helyettesíti majd őket.

A szlovák Zuzanák is Ukrajnába költözhetnek

Hogy pontosan mennyi harckocsit passzolna át Pozsony Kijevnek, nem lehet tudni. Egyes források szerint 160 és 400 között mozoghat a számuk. Tekintettel arra, hogy mindeközben az oroszok is rengeteg új páncélost vezényeltek a kelet-ukrán frontra, aligha kell a harcok enyhülésére számítani – a földrajzi távolság növekedése ellenére pedig Szlovákia részvétele is egyre aktívabbá válik.

A védelmi tárca azt is megerősítette, hogy a Zuzana önjáró lövegek eladásáról is tárgyalnak az Ukránokkal. Ez a típus a legmodernebb tüzérségi technikája a szlovák hadseregnek. A tüzérség 16 Zuzana löveggel rendelkezik Nagymihályon -ezeket 1998-ban gyártották, ezen kívül van 25 a teljes új, Zuzana 2-es változatból.

Nyilván Szlovákia a régebbi változatból küldene az ukránoknak, a 24 éves Zuzana 1-es még mindig újabb, mint amivel ők jelenleg rendelkeznek, panaszkodni tehát nem fognak. Van azonban egy bökkenő: a karbantartási  üzemeltetési ismeretek átadásához viszonylag hosszú kiképzésre van szükség, ami nehézséget jelent egy folyamatban lévő háborúban.

A szlovák hadseregnek ugyanakkor még megvannak a régi szovjet időkből származó D-30-as önjáró lövegei is.

Az S-300-asok sorsa még nyitott kérdés

És még ne zárult le a vita arról, hogy Szlovákia átadja-e saját S-300-as légvédelmi rendszerét. Ez nem egy modern légvédelmi rendszer, már ötven éves, de még működik ,ráadásul az ukrán hadsereg is jól ismeri. A NATO-tagállamok közül Szlovákia, Bulgária és Görögország rendelkezik ilyen rendszerrel. Bulgária jelezte, hogy nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnába.

Az oroszok már több figyelmeztetést is küldtek, hogy bármilyen haditechnikai szállítmány célponttá válhat az oroszok szemében, Szlovákia pedig még meg is szegi az S-300-asokró szóló szerződést, mert az tartalmazza, hogy csak orosz jóváhagyással lehet a rendszert továbbadni egy másik országnak.

Korábban szó volt arról is, hogy a szlovák MiG-ek is Ukrajnába mennek, és bár Szlovákia nem mondott azonnal nemet, ez lekerült a napirendről – bár a politikai retorika sokáig ott tartotta a lehetőségek között. MiG-eket még a lengyelek sem akartak átadni Ukrajnának.

Egyelőre semmi sem dőlt a fentiekből, az azonban biztos, hogy tényleg alaposan felpörgött az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok mennyisége és minősége is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »