Szilveszterkor online követhető A fösvény a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában

Szilveszterkor online követhető A fösvény a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában

Bár online közvetítésre adaptált tévészínházi produkciót szeretett volna bemutatni a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az év utolsó napján, a társulaton belüli vírusfertőzések és a december végére tolódott bemutató miatt ez a terv csak januárban valósulhat meg. Ehelyett szilveszterkor online közvetítik a társulat egyik legsikeresebb előadását: Molière A fösvény című komédiáját Bocsárdi László rendezte 2012-ben.
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház fennállásának elmúlt hét évtizede alatt aligha volt bizonytalanabb év, mint a most záruló 2020-as, melynek utolsó estéjén az elmúlt évek egyik legfontosabb előadásának felvételét kínálja megtekintésre a társulat: a produkciót online sugározzák.

Molière A fösvény című komédiáját Bocsárdi László rendezésében mutatta be a színház társulata 2012 szilveszterén,

utána pedig még évekig nagy sikerrel játszották az előadást nemcsak itthon, hanem más hazai és magyarországi színpadokon egyaránt.

„A vírushelyzet folyamatos változásai miatt rendkívül kiszolgáltatott helyzetben volt idén az ország valamennyi színháza, néha egyáltalán nem tudtunk játszani, máskor csak szabadtéren vagy korlátozott nézőszám előtt, a megszorítások és engedmények pedig többnyire váratlanul születtek, így mindenki a lehetőségeihez mérten próbált alkalmazkodni ezekhez.

– írta a színház. Mint részletezik, ezért találták ki a tavaszi „válságrepertoárt”, ezért születtek rekordidő alatt a nyári produkcióik, ezért tartották meg élőben legutolsó bemutatójukat is december 19-én, a színház nyitása után két nappal.

Hírdetés

Az utóbbi hetek szigorításai, a szükségállapot tavaszra tervezett feloldása és a nézőszám-korlátozások miatt a romániai színházak nagy része nem készült élő előadással az idei szilveszterre. „Mi is kimondottan online közvetítésre adaptált tévészínházi produkciót szerettünk volna bemutatni az év utolsó napján, de a társulaton belüli vírusfertőzések és a december végére tolódott másik bemutatónk miatt ez a terv csak januárban tud megvalósulni” – olvasható a közleményben.

Ehelyett kínálják megtekintésre A fösvény című korábbi szilveszteri előadásukat, melyből megfelelő minőségű felvétel áll rendelkezésükre, és amely azt a művészi színvonalat képviseli, amelyet már megszokott a színház közönsége. Az előadásra az Eventim.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül lehet majd igényelni a megtekintéshez szükséges ingyenes linket.

Az előadás december 31-én 16 órától tekinthető meg. A link 48 órán át lesz elérhető.

Molière A fösvény című darabjának szereplőit a szeretetvágy és a tulajdon vágya hajtja. Hol ettől, hol attól, de leginkább mindkettőtől biztonságot remélnek. Egyeseknek közülük az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, mások élettelen dolgokat bálványoznak, mert azokat jól lehet használni. Például a pénzt, mely ezek közül a legsimulékonyabb.

„Boldog akarok lenni!” – mondja Cléante az előadásban. Tulajdonképpen bármelyik szereplő mondhatná, de akár mi is mondhatnánk, mert mindnyájan a boldogságot keressük egész életünk során.

Vagy csupán a boldogulást? Mi vajon mire alapoztuk életünket, milyen stratégiát választottunk a túlélésre? Vajon a mi életünkben van-e valami, amit jobban szeretünk a pénz által nyújtott biztonságnál? A szilveszteri online előadásunk tökéletes alkalom arra, hogy ezt a kérdést újra feltegyük magunknak.

A Bocsárdi László által rendezett A fösvény című előadás jelentős sikereket ért el itthon és határon túl egyaránt. Vendégszerepelt Budapesten a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, a miskolci és budapesti nemzeti színházakban, Bukarestben az Országos Színházi Fesztiválon (FNT), bemutatták Veszprémben az Erdélyi napok programsorozatának részeként, a Szatmárnémetiben rendezett 8. Interetnikai Színházi Fesztiválon (Ifeszt), játszották bérletes előadásként Marosvásárhelyen. Valamennyi vendégjátékot elismerő kritikák követték, főként a rendezést és a címszerepet alakító Pálffy Tibor alakítását emelték ki az előadás méltatói.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »