Szili Katalin Hetényen: Csak ez az egy bolygónk van – KÉPEKKEL

Szili Katalin Hetényen: Csak ez az egy bolygónk van – KÉPEKKEL

Az idén április 22. és 26. között folyó Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét keretében, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között, dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó tartott új ismeretekkel gyarapító előadást a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola felső tagozatos tanulóinak. „Nagyon okosak ezek a gyerekek, le vagyok nyűgözve!” – mondta a kérdés-felelettel párosuló, tartalmas együttlét végén, s elismerése jeleként a kisdiákokat a pedagógusaikkal együtt meghívta az Országházba.

„A fenntarthatóság kérdése arról szól, hogy miként tudjuk a gazdasági, társadalmi, szociális és ökológiai kérdéseket együtt kezelni, hiszen csak ez az egy bolygónk van, miközben annyi erőforrást használunk fel, hogy majdnem két bolygóra lenne szükségünk. Ezért már a kisgyerekeket el kell kezdeni arra nevelni, hogy a fogyasztási szokásaik megváltoztatásával tudjanak takarékoskodni az erőforrásokkal, az energiával, s egyebek mellett a szelektív hulladékgyűjtéssel maguk is óvják a környezetet” – mondta el a Ma7-nek a jeles vendég, aki az édesanyjával együtt érkezett a kisközségbe.

Sajnálatosnak tartja azt, hogy már több évtizede olyan fogyasztói társadalmakban élünk, amelyeket az jellemez, hogy 1970 volt az az utolsó év, amikor egy bolygót használtunk.

„A globális világ és annak vezetői felismerték, hogy a helyzet javulása érdekében közösen kell tennünk valamit. Ennek egyik szegmense az, hogy már a legkisebbeket is felelősségteljes hozzáállásra neveljük, s a Föld napjához (1970 óta az világviszonylatban április 22-én van) kapcsolódóan ezért vezettük be a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. Az említett napot 1990 óta Magyarországon is olyan napnak tekintjük, amikor fokozottan felhívjuk a figyelmet a környezetünkre és arra, hogy milyen életmódot folytatunk. Minderről ma a Felvidéken, holnap pedig már a vajdasági Szabadkában tartok előadást a diákoknak. Örvendetes, hogy Kárpár-medence-szerte vannak olyan iskolák, amelyek élni szeretnének a témahetünk adta lehetőségekkel. Nagyszerű dolognak tartom, hogy a hetényi „Tarczy” is felvállalta ezt a missziót, hogy több tantárgy keretében, rendszeresen foglalkozzanak e témakörrel. A gyerekek az iskolából hazavihetik az új ismereteket és szemléletmódot a családjukba” – magyarázta Szili Katalin.

Hozzátette: büszke arra, hogy Kövér László házelnök az elődeihez hasonlóan működteti a szinte második kamarának számító Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, amelyben együtt munkálkodnak érdekvédelmi civil szervezetek és a parlamenti frakciók, valamint a köztestületek képviselői, s 2013-ban tíz évre megalkották a parlament által jóváhagyott Fenntartható Fejlődés Keretstratégiát.

„Már készítjük a következő tíz évre szóló keretstratégiát, amelyben az érintett felekre, így a civil szervezetekre, önkormányzatokra, magánszemélyekre… vonatkozó felelősségi rendszereket is meghatározzuk” – árulta el olvasóinknak a vendég.

A miniszterelnöki főtanácsadó bő egyórás, humorral is fűszerezett előadásában szólt azokról a kihívásokról (pl.: a rengeteg műanyag felhasználásáról és 450 évig tartó lebomlási idejéről!), amelyekkel jelenleg szembesül az emberiség és a kék bolygónk. Hangsúlyozta: ha a Földön mindenütt olyan felelőtlenül és pazarlóan élnének, mint az Egyesült Államokban, akkor több mint öt bolygóra lenne szükségünk.

Hírdetés

Megdöbbentőnek tartja azt is, hogy a globális világ hozzávetőleg fél év alatt elfogyasztja az egész naptári évre szóló erőforrás-szükségletet. Mint mondta: az óceánokban manapság 27 magyarországnyi (!) műanyag-sziget található, miközben az élőviláguk szervezetébe beépülnek a káros műanyagok. A gyerekekkel elbeszélgetett a környezetszennyező és – óvó, valamint az otthoni energiatakarékoskodási és hulladékválogatási szokásaikról is. Egy környezettudatossággal és klímafélelemmel kapcsolatos felmérés végeredményével bizonyította, hogy a 16-25 éves korosztály képviselőinek bő 60 százaléka jóval többet szeretne tudni e kérdéskörről.

Czibor Angelikától, a házigazda iskola igazgatójától megtudtuk, hogy több kollégájával együtt  először tavaly a Selye János Egyetemen vettek részt a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahéttel kapcsolatos témanapon: „Az egyik kolléganőnk, Kotiers Éva már korábban is együttműködött az egyetem tanáraival, s egy témába vágó budapesti képzésen is részt vett. Ezért az SJE tavalyi rendezvényén ő is tarthatott előadást. Az idén pedig bejelentkeztünk, hogy szívesen meghívnánk előadni az iskolánkba dr. Szili Katalint. Nagyon megörültünk annak, hogy a Felvidékről a mi iskolánkat választották ki, ahol a színvonalas előadása ma megvalósulhatott, amiért ezúton is köszönetet mondunk neki!”.

A „Tarczy” direktora azt is elárulta, hogy 2023-ban az állatok világnapja alkalmából különféle állatokkal fényképezkedtek a tanulóik, és bemutatták a kis kedvenceikhez fűződő személyes kapcsolatukat. Az idén pedig a víz világnapja alkalmából és tanév közben máskor is többféle aktivitást fejtenek ki, amelyek a témahéten az összefüggésekre fókuszálva, koncentrálódnak.

„ A Föld napja alkalmából pedig az egyik volt diákunk édesapja az iskolánkat kis cédrusfákkal ajándékozta meg, melyekről közösen fogunk gondoskodni, hogy később kiültethessük azokat. Arra is odafigyelünk, hogy például a végzős diákjaink elballagáskor ne szemetet termelő lufikat eregessenek, hanem osztályonként egy-egy gyümölcsfát ültessenek az iskolaudvarra, amely fejlődését az osztálytalálkozókon is figyelemmel kísérhetik” – egészítette ki az elmondottakat.

Az említett Kotiers Évától, az iskolájuk vonatkozó programjainak koordinátorától pedig arról értesültem, hogy e témahét keretben éppen ún. örökkertet létesítenek a gyerekekkel. Természetesen, arról sem hiányozhattunk.

„Az örökkert lényege az, hogy különösebb gondozás nélkül kertet létesíthetünk olyan kisebb helyen, ami fényt kap. Egy nagy üvegbe különböző rétegeket, így kavicsot, kevés homokkal elkevert virágföldet és fertőtlenítés céljából faszenet, végül vagy mohát, vagy kövirózsákat helyezünk. Mindezt enyhén megöntözzük, majd hermetikusan lezárjuk azért, mert miközben a növény beszívja a vizet, a kilélegzéskor párologtatott cseppekkel folyamatosan öntözze magát. Elárulok egy titkot: ez lesz az anyák napi ajándékunk” – fejtette ki  Kotiers Éva, aki azt is megmutatta, hogy a tanulókkal együtt az iskolaudvaron tíz ládába borsót, retket és egyebeket ültettek, amit majd közösen elfogyasztanak. Továbbá a közelben megszerzett 100 négyzetméteres területen tököt termesztenek, amit az őszi tökös fesztiváljaikon hasznosítanak.

A hetényi rendezvényt a „tarczysokkal” együtt élvezte a Selye János Egyetem Tanárképző Kara kémia tanszékének volt vezetője, Szarka Katalin, aki négy hallgatóval együtt érkezett az alapiskolába, s nem utolsó sorban Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam Polgári Társulás elnöke és önkéntes ügyvezető igazgatója is, aki kis ajándékokkal jutalmazta a legaktívabb diákfiút és diáklányt.    

    


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »