Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát

Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát.

A tárcavezető az ünnepélyes megnyitón örömét fejezte ki, “milyen jó, amikor az államközi kapcsolatok, a diplomácia végre visszatér a személyes alapokra”.

Elmondta, a magyar diplomácia jól vizsgázott a világjárvány ideje alatt is, hiszen tízezer, külföldön ragadt magyart vitt haza, beszerezte az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, beruházásokat támogatott és oltóanyagot vásárolt.

Kiemelte, az innsbrucki képviselet a 148. magyar konzulátus a világban. Hangsúlyozta a helyi jelenlét fontosságát, amely segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Szólt a magyar szórványban élők rendkívül aktív egyesületeiről is, amelyek kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományt, és segítik a magyar identitás megélését és megmaradását.

Hírdetés

Továbbá leszögezte: “Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, és a külgazdasági kapcsolatok fejlesztése egyértelmű magyar gazdasági érdek”. “Ausztria a második legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és hazánk kereskedelmi forgalma csak e képviselt három tartománnyal – Tirollal, Salzburggal és Vorarlberggel – a másfél milliárd euróhoz közelít évente” – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó köszönetet mondott a tiroli parlament néppárti elnökasszonyának, Sonja Ledl-Rossman-nak, aki mindvégig rugalmasan és konstruktívan támogatta a főkonzulátus létrehozását, valamint mindazoknak, akik eddig főkonzulátus nélkül is összefogták a magyarokat.

A tárcavezető a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Szabados Péternek, az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének, aki évtizedekig a tiroli magyar élet és kultúra legfőbb támogatójaként tevékenykedett, valamint Christian Windernek, aki tiszteletbeli konzulként eddig képviselte Magyarországot Tirolban.

MTI

The post Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »