Szigorítják a mozgósítást (Kárpátaljai levelek)

Szigorítják a mozgósítást (Kárpátaljai levelek)

Ukrajnában elfogadták a mozgósítás szigorításáról rendelkező új törvényt. Beszédes, hogy a parlamentben abszolút többséggel rendelkező elnöki hatalompárt nem szállította a szükséges többséget, egyebek mellett a Viktor Janukovics egykori környezetéhez köthető exrégiósok szavazataira is szükség volt. Maga ez a tény is megér egy külön misét, de most maradjunk magánál az új törvénynél, és nézzük meg annak talán a legsarkalatosabb pontját.

Az új jogszabály az államfő aláírása után egy hónappal lép életbe, és innen számítva 60 napja lesz minden egyes 18 és 60 év közötti hadköteles korú férfinak, hogy adategyeztetés céljából kapcsolatba lépjen a hadkiegészítő irodákkal. Várhatóan ezt július közepéig mindenkinek meg kell ejtenie, ugyanis az aktualizált katonakönyvet ezentúl kötelező lesz magunknál tartani.

A toborzóirodákkal való adategyeztetés mindenkit érint, az itthon maradottakat és a külföldre menekülteket egyaránt. Az mindenki számára világos, hogy akinek nincs felmentési jogalapja, az mit kockáztat, ha megjelenik a katonai-orvosi bizottságok előtt. Nehéz elképzelni, hogy százezrek, de inkább milliók rohamozzák majd meg az elkövetkező hónapokban a toborzóirodákat és azt, hogy tömegesen térnének vissza a hadköteles korú háborús menekültek. Márpedig aki ezt nem teszi meg önként, az ugyebár automatikusan törvénysértővé válik, a szankciók első körében 17 ezertől 25 ezer hrivnyáig terjedő pénzbírságot és jogosítványának bevonását kockáztatja.

Hírdetés

A szkeptikusok szerint az új törvény melegágya lehet a korrupció további elburjánzásának, az illegális határátlépési kísérletek megugrásának és felgyorsíthatja a már kint lévők integrációját az adott társadalmakba.

Hogy az eredeti törvényhozói szándék teljesül-e, azaz sikerül-e százezreket mobilizálni a hadseregbe, arra az elkövetkező hónapok adhatják meg a választ.

És csak azért is: Legyen béke!

Dunda György


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »