Szerződést bontana a tervező (Brassó–Bákó Autópálya)

Szerződést bontana a tervező (Brassó–Bákó  Autópálya)

Szerződést bontana az Közúti Infrastruktúráért felelős Országos Társasággal (CNAIR) a Brassót Bákóval összekötő, Háromszéken áthaladó majdani A13-as autópálya tervezését végző Search Corporation és a Primacons Group társulás, mivel a két évvel ezelőtt leszerződött összegért nem tudják elkészíteni a megvalósíthatósági tanulmányt, valamint a műszaki tervet. A tervezők kéréséről a szállításügyi miniszter egyik tanácsadója számolt be. Elmondása szerint a legutóbbi egyeztető ülésen álltak elő a két vállalat képviselői azzal, hogy felbontanák a megállapodást. A szerződés esetleges felbontásáról az országos társaság nem közölt még semmit.

A CNAIR honlapján fellelhető adatok szerint 2020-ban állapodtak meg a tervezőkkel a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv elkészítéséről. A kivitelező akkor 20 millió lejért vállalta a munkát, ami mint kiderült, már akkor is alulárazott volt, egyes értesülések szerint a becsült költség 30 millió lej lett volna. Cătălin Urtoi, Sorin Grin­deanu szállításügyi miniszter tanácsadója a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Search Corporation és a Primacons Group társulás csütörtökön egy helyzetelemző, egyeztető tanácskozáson közölte, hogy kérik a szerződés felbontását, mivel elfogytak a forrásaik, és nincs pénzük a szükséges földtani tanulmányok elkészítéséhez. A CNAIR oldalán szereplő táblázat értelmében a társulás egyébként semmit nem valósított még meg a leszerződött feladatokból, azaz sem a megvalósíthatósági tanulmány (melyre 18 hónap állt rendelkezésükre), sem a műszaki terv (melyre 8 hónapjuk volt) sehol sem tart. Urtoi a bejegyzésében egyébként azt állította, hogy most az Egyesülés Autópálya (vagyis az A8-as, amely Un­gheni-t Jászvásáron keresztül Marosvásárhellyel kötné össze) az egyedüli, amely előrehaladott állapotban van azok közül, amelyek Moldvát Erdéllyel kötnék össze.

Hírdetés

A CNAIR a miniszteri tanácsadó bejelentését követően még nem közölt semmit az A13-as pályára vonatkozóan, így a szerződés esetleges felbontásáról, illetve a tervezők kéréséről sem. A vállalat illetékesei, vezetői sem nyilatkoztak róla. Az eddigi fejlemények ismeretében elég nagy az esélye, hogy beleegyeznek a szerződésbontásba, ami azt jelenti, hogy új közbeszerzést kell kezdeményezniük egy másik tervező kiválasztására. A szerződés felbontása ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy más nyomvonal, elképzelés mentén haladnak majd tovább, illetve, hogy az autópálya megépítését hosszabb időre elveti a társaság.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »