Szervezetten, saját módszerekkel hajtanak a lomizók a kitett tárgyakra

Szervezetten, saját módszerekkel hajtanak a lomizók a kitett tárgyakra

A lomizás már szinte „szakmává” nőtte ki magát, amely tele van íratlan szabályokkal, területfoglalási taktikákkal, sőt akár a bandaháborúktól sem mentes.

A hétvégén zajlott a lomtalanítás a csepeli Csillagtelepen, ahol vidéki és fővárosi “lomizók” folytatnak olykor tettlegességig is fajuló harcot az eladható, hasznosítható kidobott tárgyakért. A Metropol riportjában az egyik nyilatkozó elmondta, tapasztalatai szerint a budai gazdagok nem dobnak ki semmit, oda nem érdemes menni. Budapest külső kerületeiben sokkal több és értékesebb dolgot találni”.

Jól bejáratott módszerek vannak a területfoglalásra. A profi lomisok már éjszaka kimennek, hogy kiállítsák az őrszemeiket, míg mások csak kilógatnak lánccal egy táblát az adott területre, amin ez áll: “Fogva”. A riport szerint akár vérre menő csetepaté származhat abból, ha valaki levágja az ilyen táblákat és figyelmen kívül hagyja a foglalást. Egy fővárosi lomizó azt mondta, ez a vidékiek módszere, és nem szeretik, mert pofátlanságnak tartják.

Hírdetés

Idegeneknek egyébként a lomizók nem szívesen beszélnek a módszereikről és a helyszínen nem akartak eladni semmit, azt pedig végképp nem árulták el, mennyit kereshetnek az egyes darabokkal.

“A kihelyezett lomhulladék a közszolgáltató tulajdonába kerül, így azok eltulajdonítása szabálysértésnek minősül, melyet a rendőrség büntethet” – hívta fel a figyelmet Takó Szabolcs, Csepel önkormányzatának sajtóreferense. Hozzátette, csak vasárnap hat embert bírságoltak meg emiatt, és a rendőrök folyamatosan járőröztek a lomtalanítás területén.

(Nyitóképünk illusztráció.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »