Komoly probléma is állhat a szájszárazság és túlzott szomjúság hátterében

Komoly probléma is állhat a szájszárazság és túlzott szomjúság hátterében

Komoly probléma is állhat a szájszárazság és túlzott szomjúság hátterében Mészáros Richárd2024. 05. 17., p – 12:13

A megnövekedett folyadékszükséglet betegség tüneteként is jelentkezhet.

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy különböző testi funkciókat szabályoz, többek között befolyásolhatja a szervezet folyadékegyensúlyát. A pajzsmirigy-alulműködés szájszárazságot és fokozott szomjúságot okozhat.

Diabetes insipidus

Ez egy nagyon ritka rendellenesség, amely során a szervezet túl sok, a szokásos egy-három liter helyett naponta akár 20 liter vizeletet is termelhet. Ez az állapot, amely a szervezet folyadékszintjét szabályozó hormon problémái miatt alakul ki, túlzott szomjúságot és gyakori vizelést okozhat.

Diabéteszes keteoacidózis

A diabéteszes keteoacidózis a cukorbetegség életveszélyes szövődménye. Leggyakrabban az 1-es típusú cukorbetegeknél fordul elő. Okozója abszolút vagy relatív inzulinhiány. Olyan állapot, amikor a májban túlzott mennyiségű ketontestek képződnek. Ez az állapot extrém szomjúsághoz vezethet.

Sarlósejtes vérszegénység

Hírdetés

A sarlósejtes vérszegénység az örökletes vörösvértest-rendellenességek egy csoportja. Sarlósejtes vérszegénységben megváltozott a vörösvértestek hemoglobin összetétele, mely során egy kóros, úgynevezett HbS molekula képződik nagy arányban, elnyomva a normális hemoglobint. Ez a kóros hemoglobin molekula pedig könnyen kicsapódik. Emiatt nem alkalmas az oxigén szállítására, és az alacsony hemoglobin szint miatt vérszegénység lép fel. Tünetei közé tartozik a kezek és lábak fájdalmas duzzanata, a fáradtság, a sárgás bőrszín (sárgaság), valamint a fokozott szomjúság.

Vízhajtó élelmiszerek fogyasztása

Bizonyos ételek, például a zeller, a citrom, a petrezselyem és a dinnye fokozhatják a vizeletürítést és ezáltal a szomjúságot. Bár ezeknek az ételeknek vannak egészségügyi előnyei, figyeljünk jobban a folyadékbevitelre.

Menstruáció

A menstruációs ciklus alatti hormonális ingadozások befolyásolhatják a folyadékszintet és hozzájárulhatnak a szomjúsághoz. Ha ezt rendszeresen tapasztalja, hagyatkozzon a szomjúságérzetére, és nyugodtan fogyasszon több folyadékot.

Magas vércukorszint

A cukorbetegséget már röviden említettük. Az emelkedett vércukorszint szomjúsághoz vezethet. Ez azzal magyarázható, hogy a szervezet megpróbálja felhígítani a felesleges cukrot. A fokozott szomjúság gyakran a cukorbetegség egyik első jele.

Stressz és szorongás

Néha az érzelmi lelkiállapot felelős a szájszárazságért és az ivás kényszeres szükségletéért. A kortizol, a stresszhormon hatása hozzájárulhat a szervezetben lévő folyadékok egyensúlyának felborulásához, ami „önkéntelen” szomjúságot okoz.

Ha tartós, túlzott szomjúságtól szenved, forduljon egészségügyi szakemberhez az okok azonosítása és megfelelő kezelése érdekében. Ne feledkezzen meg a megfelelő folyadékbevitelről.

(Zdravie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »