Szerdától megszűnik a vészhelyzet

Szerdától megszűnik a vészhelyzet

Klaus Iohannis államfő pénteken jelentette be, hogy a kormány tagjaival folytatott tanácskozáson úgy döntöttek: március 8. után már nem hosszabbítják meg a vészhelyzetet, ugyanis a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik. A vészhelyzet megszűnésének pontos következményeiről Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden 15 órától tart sajtótájékoztatót.

A Románia területén kihirdetett egészségügyi vészhelyzet csaknem két éven át tartott, 2020. május 15-étől 2022. március 8-áig. Ez idő alatt öt járványhullám követte egymást, amelyek során rengeteg egészségügyi óvintézkedést vezettek be, melyeket most eltörőlnek, a járványkezelés pedig újra az egészségügyi minisztérium hatáskörébe kerül át.

Ezután nem tiltják a magánrendezvények megszervezését, a részvevők számát sem korlátozzák. Eltörlik a kötelező maszkviselést. Március 8-án éjféltől már nem kötik Covid-igazolvány felmutatásához az éttermekbe, kávézókba, szórakozóhelyekre és bevásárlóközpontokba való belépést. Az igazolvánnyal nem rendelkező személyek (vagyis, akik nem kaptak védőoltást, nem estek át a betegségen vagy nem rendelkeztek negatív teszttel) február óta már beléphettek a bevásárlóközpontokban lévő szupermarketekbe, de csak ha az üzletek külön erre a célra elkülönített folyosókat hoztak létre, amelyeken az eladótér méretéhez viszonyítva minden személy számára legalább négy négyzetméteres területet biztosítottak.

Hírdetés

Eddig a bárok, szórakozóhelyek, éttermek és bevásárlóközpontok csak 5–22 óra között tarthattak nyitva, maximum 50 százalékos kihasználtsággal azokon a településeken, ahol három ezrelék alatti volt a fertőzöttségi arány, illetve maximum 30 százalékos kapacitással ott, ahol ennél magasabb volt az incidencia. A vendégeknek/vásárlóknak rendelkezniük kellett védettségi igazolással vagy negatív teszttel. A veszélyhelyzet megszüntetése értelmében eltörlik a nyitva tartás korlátozását, valamint teljes kihasználtsággal működhetnek a vendéglátóegységek.

Még nem tisztázott, hogy az országhatáron átlépőknek továbbra is ki kell-e tölteniük a digitális beutazási adatlapot (PLF – Passenger Locator Form) – erről szintén kedden délután várható pontosítás.

A járvány elejétől 2022. március 7-ig 2 771 449 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Közülük 114 557-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük; 2 594 194 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, és összesen 63 993 fertőzött személy halt meg.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »