Szentszéki felszólalás az ENSZ-ben: Nyissanak humanitárius folyosókat Ukrajnában

Szentszéki felszólalás az ENSZ-ben: Nyissanak humanitárius folyosókat Ukrajnában

Az ellenségeskedés azonnali leállítása, illetve visszatérés a diplomáciához és a párbeszédhez – ez a Szentszék kérése, amelyet Gabriele Giordano Caccia érsek, állandó szentszéki ENSZ-megfigyelő tolmácsolt a Humanitárius gyorsfelhívás közös elindítása és regionális menekültügyi választerv Ukrajnának tanácskozáson és az ENSZ Közgyűlésének 11. rendkívüli ülésén New Yorkban.

A világszervezet New York-i székhelyén Caccia érsek emlékeztetett a pápa február 27-én, vasárnap tett felhívására, a Szentatya amellett, hogy közelségét fejezte ki a konfliktusban szenvedőknek, sürgősen humanitárius folyosók megnyitását kérte a menekülőknek. Mint mondta, a Szentszék elengedhetetlennek tartja, hogy biztosítsák a humanitárius segítségnyújtás teljes, biztonságos és akadálytalan eljutását a területre annak érdekében, hogy azonnal segítséget tudjanak nyújtani az ukrán rászorulóknak.

– hangsúlyozta a vatikáni állandó ENSZ-megfigyelő.

Ezért a Szentszék úgy döntött, hogy csatlakozik a számos tagállamhoz, amelyek az ellenségeskedés azonnali leállítását, valamint a diplomáciához és a párbeszédhez való visszatérést kérik. „Ahogy haladunk előre – mondta Caccia érsek –, a Katolikus Egyház és jótékonysági intézményei távolról és a helyszínen is emberek ezreit segítik, és továbbra is folytatják tevékenységüket.” Elismerő szavait is kifejezte mindazoknak az országoknak, amelyek humanitárius segítséget nyújtanak a rászorulóknak Ukrajnában és a szomszédos országokban, ahol sok ukrán keresett biztonságot.

Hírdetés

Azt is kiemelte, a Szentszék számára az is közös felelősség, hogy befogadják, védelmezzék és segítsék a menekültek százezreit. „A biztonságot kereső menekültek szükségleteinek kielégítését szolgáló erőfeszítéseknek tiszteletben kell tartaniuk a visszautasítás tilalmának elvét és a nemzetközi jogból eredő közös kötelezettségeinket, ideértve a nemzetközi menekültjogot is, és azokat megkülönböztetéstől mentesen kell felajánlani” – nyomatékosította Caccia érsek.

Végül kiemelte: a Szentszék meg van győződve arról, hogy mindig van idő a jó szándék kifejezésére, és még mindig van lehetőség a tárgyalásokra.

– fogalmazott.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »