Szent Mór püspökre, a Pécsi Egyházmegye társvédőszentjére emlékeztek Pécsen

Szent Mór püspökre, a Pécsi Egyházmegye társvédőszentjére emlékeztek Pécsen

Emlékezni gyűlt össze a Pécsi Egyházmegye papsága és a hívek közössége október 25-én este a bazilikában, hogy a szentmisében együtt ünnepeljék liturgikus emléknapján Szent Mórt, az egyházmegye társvédőszentjét, Pécs ezer évvel ezelőtt élt második püspökét.

Az ünnepi szentmisét Felföldi László, az egyházmegye főpásztora és Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök vezette, koncelebrált Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, a székesegyház plébánosa és Máger Róbert püspöki irodaigazgató. A szentmise szónoka Kovács József püspöki titkár volt. A zenei szolgálatban közreműködött a székesegyház Palestrina Kórusa és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, zeneigazgató.

A homíliában Kovács József püspöki titkár Mór apát pécsi püspökké választásának legendáját elevenítette fel. Szent Mór az államalapítás korában Pannónia szent hegyén, a Szent Márton-hegyen, a mai Pannonhalma bencés kolostorában nevelkedett, tanult és növekedett a hitben és erényekben, majd a Szent István-i eszméket követve az örök és biztos értékek tárházát kínálta saját életén át a fiatal Pécsi Egyházmegyének.

„A Dunaföldvártól a Száváig, Ozorától Pozsegáig négy vármegyét magába foglaló Szent István-i egyházmegye püspöke lett Mór. Az egyházmegye területe azóta összezsugorodott, a hívek létszáma kevesebb lett, sokszor érezhettük, hogy nincs jövő, és Istennek ezt a jó földbe vetett pécsi gabonáját, az aratni valót megtizedelték, leigázták, elnyomták… de még mindig él és élni akar – fogalmazott a püspöki titkár. – A gyümölcs, a gabona, ahogyan az evangélium is hirdeti, Szent Mór óta számtalanszor beérett már, számtalanszor újra vetették és nőtt ki a kopár földből egyházmegyénkben.

A legendárium hirdeti, hogy Mór csendes magabiztosságát és megingathatatlanságát vette észre és ismerte fel Szent Imre herceg, majd tárta apja, Szent István elé. A mi korunkban is akadnak bőven Szent Imre hercegek és Szent Mór püspökök, akik látszólag észrevehetetlenül, de a krisztusi hitet és erőt hirdetik megingathatatlanul az örök, isteni erkölcsi értékeket tagadó többséggel és a talajtalansággal szemben” – hívta fel a figyelmet szentbeszédében Kovács József.

Hírdetés

Majd felidézte, hogy Szent Mór évszázadokon át tartó folyamatos tiszteletét a Szentszék 1848. július 22-én hivatalosan is jóváhagyta. Egy év múlva püspöki körlevélben jelentették be: „IX. Piusz pápa Mórnak, a 11. századi pécsi püspöknek nyilvános tiszteletét elrendelte és életbe léptette. Szent Mór hitvalló és püspök egyházi ünnepét évente az egész Pécsi Egyházmegyében a szerzetestemplomokban is szentmisével és zsolozsmával október negyedik vasárnapján kell megülni.”

Az ünnepet 1913-ban rögzítették október 25-re. XI. Piusz pápa 1925. december 4-én pedig a Pécsi Egyházmegye társvédőszentjévé nyilvánította Mórt.

A szentmise zárásában Felföldi László megyéspüspök Szent Mór közbenjárását kérte a Pécsi Egyházmegye családjaiért, közösségeiért. A liturgia a magyar szentek himnuszával zárult.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Tóth Györgyné, Hegyi László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »