Szent Imre búcsús szentmise Gelencén

Szent Imre búcsús szentmise Gelencén

Zsúfolásig megtelt a gelencei Szent Imre nagytemplom pénteken az egyházközség búcsúnapján. Bereczi István plébános meghívására a szentmiseáldozatot Kovács Gergely, Erdély érseke mutatta be a környékbeli papság közreműködésével és a szentbeszédet is ő tartotta.

A nem mindennapos eseményen Gelence egyik magyarországi testvértelepülése, Várvölgy képviseltette magát Barcza Balázs polgármester által vezetett küldöttséggel, és szép számban érkeztek más településekről is hívő katolikusok, illetve innen elszármazottak is hazalátogattak.

Hírdetés

Az érsek szentbeszédé­ben Szent Imre herceg alakját követendő példaként emelte ki a mai ifjúság és minden keresztény számára. ”Nagy örömmel fogadtam el a régebbi meghívást, de egy évvel ezelőtt betegségem akadályozott meg abban, hogy jelen legyek a Szent Imre búcsús szentmisén, és most örülök annak, hogy együtt ünnepelhetünk. Nagyon fontos, hogy a búcsú megerősítsen hitünkben, megerősítsen identitásunkban, azt fejezi ki, hogy összetartozunk, együvé tartozunk, közösséget alkotunk egymással és az Úr Jézussal. Megmaradásunk, jövőnk a közösség erejében van” – hangsúlyozta az egyházfő, aki szentbeszédében Szent Imre herceg, a magyar ifjúság védőszentje rövid, alig 24 éves életútját ismertette, majd feltette a kérdést: hogyan tudott egy huszonéves fiatal szent lenni? Mi teljes életet élünk, komolyan vesszük hivatásunkat, mesterségünket? – kérdezte. Szent Imre tisztában volt azzal, hogy a király fiaként mi a kötelessége, milyen feladatok és felelősségek várnak rá, tette hozzá.

A búcsús szentmise érseki áldással és himnuszaink eléneklésével ért véget.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »