Szent Flórián napi fogadalmi ünnepet tartottak a szombathelyi székesegyházban

Szent Flórián napi fogadalmi ünnepet tartottak a szombathelyi székesegyházban

Minden évben a Szent Flórián napjához, május 4-hez közel eső vasárnap a szombathelyi székesegyházban fogadalmi szentmisén vesznek részt és gyertyafelajánlást tartanak a város vezetése, a tanácsadó testületek tagjai és a katasztrófavédelem képviselői részvételével. Idén május 8-án a környékbeli falvak önkéntes tűzoltóegyleteinek a képviselői is jelen voltak a szentmisén.

A szertartást Császár István általános helynök, a székesegyház plébánosa vezette.

Szombathelyet a történelme során több tűzvész pusztította: valamikor az 1500-as években, 1632-ben és 1637-ben, 1716-ban és 1740-ben is leégett a város.

Hírdetés

A ma is szokásos Szent Flórián-napi fogadalmi ünnep megtartását az 1644. május 4-i közgyűlés fogadta el, hogy a város lakói így kérjék Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének segítségét, közbenjárását.

Szombathelyen 1872. szeptember 16-án született döntés az önkéntes tűzoltóegylet felállításáról, amelynek tagságát a város fiatal férfi polgárai adták. A megalakult önkéntes tűzoltóegylet tényleges működésének megkezdésével megszűnt a céhek tűzoltási kötelezettsége. Szombathely városának egyik legrégebbi intézménye a tűzoltóság.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »