Szélsőséges provokátorok Sepsiszentgyörgy főterén

Szélsőséges provokátorok Sepsiszentgyörgy főterén

Kéretlen, provokatív, a csendháborítás határait is jóval túllépő, de törvényesen bejelentett akció zajlott csütörtökön Sepsiszentgyörgy központjában a SEPSI felirat szomszédságában, a szélsőséges megnyilvánulásairól közismert Mihai Tîrnoveanu vezette a Nemzet Útja nevű szervezet, valamint vállaltan nacionalista pártja, a Nemzeti Mozgalom pár tagja jóvoltából.

A tíz részvevő hazafias román dalokat bőget hangszórókból, illetve nemzeti zászlókkal kezükben várják a velük szóba állni kívánó helyieket, akiket arra szeretnének emlékeztetni, hogy az „egységes, szuverén, független és nemzetállamban élnek, melynek neve Románia”. A hatóságok – csendőrség és a helyi rendőrség – több rendben is felszólította őket, hogy halkabban zenéljenek, de a kérésnek nem tettek eleget. Antal Árpád polgármester jelezte, noha van engedélyük a rendezvényre, a hangerő miatt feljelentést tesznek csendháborításért.

A déli egy óra körül kezdődött akciónak nagy sikere nincs, s bár volt pár helyi lakos, aki megállt és szóba állt velük, a járókelők nagy része megnézte a csoportot, majd továbbhaladt, olyan is akadt, aki kénytelen volt befogott füllel elhaladni az iszonyúan hangos zene miatt. Provokatív, erőszakos fellépés nem történt. Ottlétünkkor a csendőrség több alkalommal szóba állt Tîrnoveanuval, majd a helyi rendőrség emberei is odamentek arra kérve, hogy halkítsák le a zenét mivel a környéken több hivatal is van, ahol nem tudnak dolgozni, illetve több ,szintén környéki tanintézetben oktatás zajlik. A hangzavar miatt nem lehetett hallani Mihai Tîrnoveanu válaszait, csak annyi volt kivehető, hogy a március 15-i ünnepségekre hivatkozik, ahol szerinte lehetett hangosan szónokolni, énekelni.

Hírdetés

A szervezet és a párt jelenlévő tagjai végig filmezték az akciót, többek között a megállókat, nézelődőket is. A megmozduláshoz képest indokolatlanul sok és erős hangszórókból a szervezet más akcióiról ismert hazafias dalok zajlottak, mások mellett a „Mi románok vagyunk” című, illetve a román himnusz is elhangzott. A szervezetek 17 óráig kértek engedélyt az önkormányzattól az akcióra.

Mihai Tîrnoveanu szerdán közzétette a közösségi médiában, hogy mire készülnek. Hosszú meghívónak is szánt szövege szerint azért jönnek, hogy emlékeztessék a sepsiszentgyörgyieket, hogy az „egységes, szuverén, független és nemzetállamban élnek, melynek neve Románia”. Jó hangulatú rendezvénynek harangozza meg, amely során az emberek szóba állhatnak velük a román hazafias dalok akkordjai közepette. Hozzáteszi, ők nem zavarnak el senkit a megmozdulásaikról, nem hívják a csendőrséget, sőt várják a magyarokat is, hogy tudatosítsák bennük: Romániában élnek. Magyarország és az RMDSZ vezetőivel ellentétben ők nem „gyenge virágok” (gyávák), hanem „ezeréves tölgyek”, nem félnek a gyökereik miatt, biztosak önmagukban, és mindenkit az „ágaik alá” fogadnak. Mihai Tîrnoveanu arra is emlékeztet, hogy korábban már voltak hasonló „emlékeztető” akcióik, majd kitér arra is, hogy a jelenlegit azoknak a románoknak ajánlják, akik 1990 márciusában Marosvásárhelyen „megvédték Románia területi egységét” a „magyar irredenta erők” ellen. Zárásként zavaros érvelés mellett kijelenti, hogy a békéért harcolnak, és a maradandó béke (vélhetőleg az etnikumok közöttire gondolt) azáltal érhető el, ha magyarság vezetői elismerik a trianoni békeszerződést, illetve a román alkotmányt, felhagyva a „szomorú” múlt utáni vágyakozással, hátrahagyva egykor volt birodalmak „hamvait”, és a frusztrációkat, feladva a konfliktusos viszonyulást.

A megmozdulás kapcsán Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere a Facebookon tette közzé a következő bejegyzést: „A március 15-ös kudarcba fulladt provokációjuk után a Calea Neamului szélsőséges szervezet Târnoveanu vezetésével bosszútól és frusztrációtól vezérelve visszatért. A törvények szerint ilyen rendezvények esetében bejelentési kötelességük van, amit ők megtettek. És bár határozottan kértem a csendőrségtől, hogy lépjenek fel ellenük, ezt ma még nem tették meg, ugyanis a hangerő az arányos kell legyen a résztvevők számával, ezen a rendezvényen pedig több a hangfal, mint a résztvevő. Feljelentést fogunk tenni ellenük csendháborításért”.

Lapunknak több a környéki hivatalokban, iskolákban, sőt a Radio Gaga munkatársai azt jelezték az akció miatt nehezen tudták végezni a munkájukat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »