Székely János püspök mutatott be szentmisét a földrengés sújtotta Sziszeken

Székely János püspök mutatott be szentmisét a földrengés sújtotta Sziszeken

Június 4-én Sziszeken, a város ünnepnapján Szent Quirinusra emlékeztek. Szombathely horvát testvérvárosának védőszentje a keresztényüldözések idején, a 300-as évek elején ezen a napon lelte halálát az egykori Savariában. A városnap alkalmából ünnepi szentmisét celebrált a sziszeki bazilikában Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A városi ünnepség hagyományosan felvonulással kezdődött: az egykori (a földrengés miatt lebontott) Szent Kvirin-kápolnából indult a város védőszentjének képmását is felvonultató menet, amelynek tagja volt a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Székely János is. Az ünnepi szentmisére a Szent Kvirin-bazilikában került sor, a szombathelyi főpásztor közösen celebrálta Vlado Košić sziszeki, Vjeloslav Huzjak belovári-križevci, Božad Radoš varasdi, Milan Stipić križevci püspökökkel, Mija Gorski zágrábi segédpüspökkel és Ivan Šaško rektorral.

Košić püspök üdvözölte a híveket, külön köszöntötte a magyar püspököt, hangsúlyozva a horvát és a magyar nép kiváló kapcsolatát. Köszönetet mondott a magyar kormány, a katolikus segélyszervezetek és a magyar emberek nagy segítségéért, amit a sziszeki egyházmegye megsegítésére nyújtottak a földrengés után.

Székely püspök elmondta, örömmel jött Sziszekbe, hogy megünnepelje Szent Kvirin napját, hozzátéve, hogy a horvát és a magyar embereket ezeréves közös történelem, és még inkább a közös keresztény hit köti össze:

Elmondta, Európa kultúráját olyan emberek építették, mint Szent Kvirin, Szent Márton, Michelangelo, Johann Sebastian Bach, Szent Erzsébet és II. János Pál pápa.

„Krisztus hitéből fakad az a felismerés, hogy Isten az embert saját képmására teremtette, ezért minden ember végtelenül értékes. Krisztus hitéből jött létre az első szabad iskola, az első kórház.

Hírdetés

A hit egész lényünk értelmét és célját adja” – hangsúlyozta homíliájában Székely János.

Emlékeztetett XVI. Benedek emeritus pápa üzenetére is, miszerint „a világ tudománya, művészete, kultúrája, gazdasága csak akkor kerülhet a helyére, ha az ember látja az egész értelmét, minden emberi lét okát és célját”.

Hangsúlyozta,

Amit meggyőződésből teszünk, az az igazán emberhez méltó, csak akkor működhet fenntarthatóan társadalmunk – tette hozzá.

Hangsúlyozta a család fontosságát és a családban megszerzett hitet is: „Szent Quirinus mai ünnepe azt üzeni, éljük meg hitünket a családban! Azt üzeni, hogy bátran hirdessük a hitet, ahogy az első keresztények is tették, és nyugodtan adjuk tovább ismerőseinknek, barátainak” – mondta a szombathelyi megyéspüspök.

Az ünnepi eseményen részt vett Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, és Kristina Radić, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Szöveg és fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »