Százkarátos nyitány: a 100 Tagú Cigányzenekar előadásával megkezdődött a 29. Szent György Napok kulturális hete

Százkarátos nyitány: a 100 Tagú Cigányzenekar előadásával megkezdődött a 29. Szent György Napok kulturális hete

A 100 Tagú Cigányzenekar Sepsi Arénában tartott két koncertjével szombaton hivatalosan is elrajtolt a 29. Szent György Napok rendezvénysorozata. Hogy mennyire telitalálat volt a Magyar Örökség-díjas együttes meghívása, illetve hogy mennyire szomjaztak már a sepsiszentgyörgyiek és a városnapokra érkező vendégek a nagyszabású kulturális produkciókra, azt jól tükrözi, hogy mind a délutáni, mind az esti koncert telt házas volt, összesen közel 4500-an látogattak ki a helyszínre. Csalódniuk egészen biztosan nem kellett: a Hungarikum kitüntető címet is viselő zenekar kitett magáért, színvonalas produkciót mutatott be, az pedig külön büszkeség lehet minden sepsiszentgyörgyi számára, hogy a Plugor Sándor Művészeti Líceum két diákja, Furus Ábel és Kádár János Balázs is színpadra lépett. A városünnepet megnyitó Antal Árpád polgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy közösségünknek végre újra arca van, nem maszkja.

Ha tudtam volna, hogy az Arénába mennek, el sem vállalom a fuvart – fakad ki kíméletlen őszinteséggel a sofőr, miután sokadik hívásra valahogy mégiscsak került szabad autó az egyik sepsiszentgyörgyi taxitársaságnál. A taxis egyáltalán nem sértő szándékkal jegyezte meg ezt – a Sepsi Arénához vezető úton tapasztalt hatalmas forgalom mondatta vele ez, hangjában pedig mintha némi elégedettség is vegyült volna, mindannyian érezzük, mégiscsak jobb ez így, mint amikor kijárási korlátozások voltak érvényben és egy lélek sem járt az úton. Végül abban maradunk, hogy a Sport utcából kitérve a Csíki utca felé kerülünk, abban bízva, a véget nem érő autósorban majd csak kerül valaki, aki engedi, hogy kitérjünk a főútra. Kerül is: brassói rendszámú autó vezetője jelez, mehetünk – mert jöttek távolabbról is, Brassóból, Hargita megyéből, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Szent György Napok varázsa ismét sokakat csábított, mint azokban a régi szép időkben. Az aréna körül rendőrök irányítják a forgalmat, a rengeteg látogató ellenére a csarnokba való beléptetés gördülékeny, ünneplőbe öltözött vendégek zsivaja tölti meg a teret, különös, nagyvárosias hangulat uralkodik, végre sokan vagyunk, végre együtt vagyunk!

„Mindannyiunkra szükség volt, de úgy tűnik: legyőztük a sárkányt! Vagy legalábbis egyet közülük. Annak a sárkánynak, amelyik az elmúlt két évben rettegésben tartott, amelyik elválasztott bennünket egymástól, ereje sorvadni látszik, s így közösségünknek végre újra arca van, nem maszkja!” – sokak gondolatát osztja meg, sokak hangján szól Antal Árpád polgármester. A rendezvénysorozatot megnyitó beszédében Szent György legendáját idézi: „nem is lehetne más védőszentje a mi városunknak, nem illene jobban hozzánk senki” – mondja, figyelmeztetve egyúttal, napról napra új sárkányok jönnek: az egyik a szomszédban háborúzik, a másik a zászlóinkat kéri – utal az ukrajnai háborúra és arra a múlt heti bírói ítéletre, mely szerint törvénytelen a város zászlajáról szóló kormányhatározat. „Hiába trükköznek, hiába csalnak és hazudnak körülöttünk, nekünk becsülettel, a védőszentünk nyomdokában járva, mindig a jóért kell küzdenünk. Csak így érték városunk: csak ha közösség vagyunk, és nem tömeg, ha őrizzük kultúránkat és ismerjük történelmünket, ha óvjuk a címert, a zászlót, ha vannak ünnepeink, és ha meg tudunk állni hálát adni. Csak így vagyunk érték, így vagyunk erő!” – hangoztatja beszédében a polgármester, arra biztatva mindenkit, álljunk meg egy pillanatra, és ünnepeljünk, egy „kicsit felejtsünk el mindent, és figyeljünk az ünnepre, hiszen az az élet rangja, felsőbb értelme.”

 

Hírdetés

 

 

A Szent György Napok formális megnyitása után pedig immár a 100 Tagú Cigányzenekaré a színpad: a repertoárban klasszikus művek, népdalok, hagyományos magyar, cigány muzsika, nóták egyaránt felcsendülnek, a mintegy háromórás produkció végén pedig a sokadik visszatapsolás visszaigazolni látszik Beke-Farkas Nándor elnök-menedzser szavait, aki az előadás során megjegyezte: noha a zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adtak és bejárták a világot, a járvány miatt két éve nem jártak külföldön – ez az első „kiszállásuk”, és ez sem külföldre vezetett, hanem haza, a Székelyföldre.

A meleg fogadtatás mindenképp azt jelezte: itthon van a 100 Tagú Cigányzenekar Sepsiszentgyörgyön, az pedig alighanem bocsánatos bűn” hogy a leghangosabb tapsot a rangos előadókkal fellépő sepsiszentgyörgyiek aratták, a koncert során ugyanis színpadra léptek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, Furus Ábel és Kádár János Balázs is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »