Százezer fiktív egyéni vállalkozó van az országban?

Százezer fiktív egyéni vállalkozó van az országban?

Ha a fiktív egyéni vállalkozók száma Szlovákiában az uniós átlagra csökkenne, az állam évente akár 250 millió euró plusz adót tudna beszedni – derült ki a pénzügyminisztérium egyik részlegének elemzéséből.

Becslések szerint több mint 100 ezer fiktív egyéni vállalkozó működik az országban és számuk sokáig növekszik. Bár valójában nem vezetnek vállalkozást, úgy dolgoznak mint az alkalmazottak, egy helyen, rendszeresen.

A megrendelő cégek ezzel a „foglalkoztatással” csökkentik költségeiket, és tisztességtelenül versenyelőnyt teremtenek derül ki az elemzésből. Ha Szlovákia legalább az uniós átlagra csökkentené a fiktív egyéni vállalkozók arányát, akkor az állam évi 177-251 millió euró közötti összeget nyerhetne adó- és járulékfizetésen.

Hírdetés

Az elemzés szerint a fiktív vállalkozók iránti igény már az állásajánlatokból is látható. A probléma több területet is érint, miközben de a nagy informatikai cégeknél is szembetűnő. Az építőipari, szállítási és tervezési területeken is szembetűnő.

A fiktív egyéni vállalkozók számának csökkentésének leggyorsabb és legkönnyebben megvalósítható módja a munkaügyi ellenőrzések fokozása lenne a tárca szerint. Az ellenőröket segítené, hogy kidolgozott módszertannal rendelkezzenek a potenciális vállalatok meghatározására.

A kérdés, hogy a munkatörvénykönyv módosítása várható-e, mert korábban a munkaügyi tárca is arra mutatott rá, szeretnék ha a cégek nem kerülnék ki az adófizetést azzal, hogy a munkavállalóikat egyéni vállalkozásokba kényszeríteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »