Számlagyáras áfacsalók ellen emeltek vádat

Számlagyáras áfacsalók ellen emeltek vádat

Számlagyáras áfacsalók ellen emeltek vádat

A Vas Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat több férfi ellen, akik összehangoltan végezték valótlan tartalmú számlák beszerzését és felhasználását, amivel 262 millió forint kárt okoztak általános forgalmi adónemben a költségvetésnek 2014 és 2017 között.

Hírdetés

A vádirat szerint az adócsalás elkövetését három további személy tette lehetővé, akiket a másod- és a harmadrendű vádlottak bírtak rá arra, hogy névlegesen vállaljanak ügyvezetői tisztséget a fiktív számlákat kibocsátó cégekben.

A számlagyár úgy működött, hogy a másod- és a harmadrendű vádlottak tényleges irányítása alatt működő számlakibocsátó cégek kiállítottak a meg nem történt gazdasági eseményekről 594 darab, összesen 1 milliárd 235 millió forint végösszegű, 262 millió forint áfa tartalmú számlát, amiket az elsőrendű  vádlott beállított a saját cége könyvelésébe és szerepeltetett a havonta benyújtott áfa-bevallásokban.

Az elsőrendű vádlott minden esetben átutalta a fiktív számlák ellenértékét a számlakibocsátó cégek számlájára, azért, hogy leplezze az adóhivatal előtt, hogy a gazdasági események nem történtek meg.  

A cégeket ténylegesen irányító másod- és harmadrendű vádlottak, valamint utasításukra a cégek névleges ügyvezetői, a negyed- és hatodrendű vádlottak – még az utalás napján vagy néhány nap elteltével – készpénzben felvették az átutalt összegeket, amiket azután visszajuttattak az elsőrendű vádlottnak.

A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Törvényszék fog dönteni.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »