Szakértő: A jó minőségű fagylalt a színe alapján is megkülönböztethető

Szakértő: A jó minőségű fagylalt a színe alapján is megkülönböztethető

Nyitókép: Körkép.sk

A jó minőségű kimért fagylaltnak a felhasznált összetevőknek megfelelő aromával, ízzel és színnel kell rendelkeznie. Sima állagúnak kell lennie, kristályok és feldolgozott alapanyagok és összetevők csomói nélkül. A  Népegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakemberei szerint az érzékszervek segítenek a fagylalt minőségének megkülönböztetésében, az egészségügyi biztonság megerősítéséhez azonban szakértőre van szükség.

„A kimért fagylalt a fagyasztás után 24 órával értékesíthető. Ha a fagylaltot többször lefagyasztják, jégdarabok képződhetnek benne, ami nemcsak a fagylalt érzékszerveink által észlelt minőségét rontja, de akár mikrobiológiai szennyeződés forrása is lehet. Emésztési problémák ilyen fagylalt elfogyasztása után is jelentkezhet, például hányinger, hányás és hasmenés, a gyerekek és az idősek fogékonyabbak a betegségre”

– jegyezték meg.

Hírdetés

A szakértők arra kérik az embereket, hogy a kimért fagylalt vásárlásakor ügyeljenek arra, hogy az allergének jelenlétére vonatkozó információk egyértelműen fel vannak-e tüntetve.

„Az E 122, E 129 és E 102 színezékek használata esetén fel kell tüntetni, amennyiben káros hatással lehet a gyermekek aktivitására és figyelmére” – magyarázták. A munkafelület és az eszközök tisztaságára is oda kell figyelni.

„Arra is, hogy az ostyák védve vannak-e a külső környezetből származó szennyeződéstől, és a dolgozók eldobható kesztyűt használnak-e. (…) Az adagolóeszközöket tilos állóvízzel rendelkező edényben tárolni (ott szaporodnak a mikroorganizmusok)”

– tették hozzá.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »