Szabadlábon védekezhet a palesztin tüntetőt lelővő zsidó telepes

Szabadlábon védekezhet a palesztin tüntetőt lelővő zsidó telepes

Az Izrael közepén fekvő Lod város központjában tűző nap alatt egy dombon tüntetők álltak péntek délben, és arab, héber és angol nyelvű tábláikon a palesztin Musza Haszuna zsidó gyilkosának azonnali bebörtönzését követelték. Musza Haszunát a Gázai hadművelet idején kitört etnikai-vallási zavargásokban lőtte agyon egy zsidó telepes.

A videofelvételek tanúsága szerint egymástól pár tucat méterre zsidók csoportja nézett farkasszemet palesztinokkal, amikor a csoportból valaki a fegyverével a palesztinok csoportja felé lőtt. Négy embert eltalált, egyiküket megölte. Önvédelemre hivatkozott. Amír Ohana belbiztonsági miniszter utasítására szabadlábon védekezhet.

A pénteki tiltakozó gyülekezést a rendőrség a tér közepére engedélyezte. “Azért kell a napon állunk, hogy gyorsabban abbahagyjuk, de így is jövünk. Hogy rács mögé kerüljön Musza Haszuna gyilkosa, aki most úgy viselkedik, mintha győztes hős volna” – magyarázza az MTI tudósítójának Dzsamal, a helyi önkormányzat egyik palesztin képviselője.

“Tiszteljük az államot, de szeretnénk, ha az állam is tisztelne minket azzal, hogy mindenkit lecsuk, aki részt vett a fiam megölésében. Békés ember vagyok, nem vagyok Ábrahám ellensége. Együtt élünk, akárcsak a társaim, akik idejöttek velem” – mondja szinte sírva a fiát gyászoló Mali Haszuna. “A fiamat hidegvérrel megölték a telepesek. Hol az igazság, ha a gyilkos hazamehet?” – kérdi.

“Musza gyilkosa nincs börtönben. El tudják képzelni fordítva, hogy az áldozat zsidó és a gyilkos palesztin?” – kérdezi a tüntetésen felszólaló Ahmed Tibi, a palesztin pártok Közös Listájának vezető politikusa. “Külön törvény érvényesül a palesztinok és külön a zsidók esetében” – vélekedik.

Hírdetés

Ajman Ode, az izraeli parlament tagja, a Közös Lista párt vezetője szerint előre megfontolt szándékból elkövetett gyilkosság történt, és politikai okból nincs rács mögött a gyilkos. Azzal vádolta meg Jaír Revivót, a helyi polgármestert, hogy a palesztinok ellen uszított, és telepeseket hozott a városba.

A 11 napos, Falak őrzői fedőnevű hadművelet idején Lodban kezdődtek, és különösen erősek voltak a nemzetiségi-vallási összecsapások. Május 10-én  Lodban zsidó fegyveres csoportok kezdtek járőrözni és rátámadtni a a palesztin tüntetőkre.

“Sokaknak rokonaik vannak Gázában, akik 1948-ban menekültek oda. Telefonáltak Gázából, mesélték, hogy mi történik” – mondja Samah Salaime szociális munkás, aki tíz éve vezeti alapítványi pénzekből az palesztin nők közösségi központját a város Ramat Eskol nevű negyedében.

“A város lakóinak 30 százaléka palesztin, 10 százalékuk keresztény, de a többségük muzulmán, és sokan járnak Jeruzsálembe az Al-Aksza mecsethez imádkozni. Rájuk nagyon hatottak az ottani összecsapások is” – sorolja Salaime a városban kitört zavargások kiváltó okait.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »