Istenről, hitről, szeretetről szól a felvidéki Mária Rádió

Istenről, hitről, szeretetről szól a felvidéki Mária Rádió

Május 12-én ünnepli működésének 12. évfordulóját a felvidéki Mária Rádió Mirjam, mely egyre több hullámhosszon és régióban elérhető. Napi huszonnégy órában sugároz, elsődlegesen a katolikus keresztényeknek, de műsoraival igyekszik megszólítani mindazokat, akik számára fontos magyar anyanyelvünk és kultúránk megőrzése, s mindemellett keresik az erkölcsi jót, nyitottak a keresztény értékek megismerésére, vagy éppen istenkeresők. Lépes Lóránttal, a rádió műsorigazgatójával beszélgettünk a születésnap apropóján.

„Négy-öt év készülődés előzte meg a 2012-es indulást, amikor a rádió komáromi stúdióját felszenteltük. A magyarországi Mária Rádió keresett fel azzal, hogy mi lenne, ha a Felvidéken is szólna ez a katolikus adó. A gondolatot támogattam, amihez segítőket találtam. A működést önkéntesekkel kezdtük, eleinte a magyarországi Mária Rádiónak dolgoztunk be, aztán internetes rádióként működtünk.

2009 mérföldkőnek számított, mert akkor sikerült Szlovákiában frekvenciát szereznünk. Elsőként Rozsnyón, azt követően pedig Érsekújvárban, Léván és éppen ezekben a napokban indult a rimaszombati vételkörzetben is a próbaadás. Úgy vélem, ez szép ajándék a 12. születésnapunkra”

– idézi fel a kezdeteket Lóránt atya.

Imádság és életvezetés

A cél nem volt más, mint a hitélet elmélyítése, az Istenhez vezető út megtalálása, Isten dicsőségét és a lelkek üdvösségét hirdetni, méghozzá magyar nyelven. Mindez az egyház áldásával történt, és az olaszországi, valamint a magyarországi, az erdélyi és a délvidéki Mária Rádióktól is sok segítség érkezett. A Mária Rádió Világcsalád olaszországi központú egyesület, mely összefogja a világ összes Mária Rádióját, amelyből jelenleg már több mint 120 működik. Ezen belül az európai Mária Rádiók még jobban együttműködnek.

Évente találkozunk, szakmai napokat tartunk, de értelemszerűen a négy magyar Mária Rádió – a magyarországi, az erdélyi, a délvidéki és a felvidéki – még szorosabb kapcsolatban van. Tudunk műsorokat cserélni, vannak közös műsoraink, havi több alkalommal összekapcsolódik a négy magyar nyelvű Mária Rádió, imádságokat, ünnepségeket közvetítünk.

Meg is szólítjuk egymást, örömeinkről, kihívásainkról beszélgetünk. A rádiónknak csak néhány alkalmazottja van, munkatársaink többsége önkéntesként kapcsolódik be a munkába. Sokrétű tevékenységet látnak el, például a kéthavonta megjelenő ingyenes magazinunkat is ők kézbesítik ki, tehát futárként is működnek” – vázolja tevékenységüket.

Hozzáteszi azt is, reklámot nem közölnek, napi politikával nem foglalkoznak, jórészt a hallgatók adományaiból élnek, ezért az önkéntes munka számukra nagyon fontos. Az adományokon kívül még pályázatokból jutnak anyagi forrásokhoz.

Hírdetés

A felvidéki Mária Rádiót leginkább az idősebb és középgeneráció hallgatja. Míg az idősebbek inkább rádión keresztül, a középkorúak inkább autóvezetés közben, ez derült ki abból a felmérésből, amelyet nemrég végeztek. Az igazgató szerint a legnagyobb kihívás számukra a fiatalok megszólítása, ami azért is nehéz, mert ez a generáció már egyáltalán nem hallgat rádiót.

A Mária Rádió programjának egyharmadát az imádságok, a szentmisék teszik ki, a következő harminc százalékban hitünkkel foglalkozunk, katekizmussal és egyháztörténettel és a maradék harminc százalékban pedig életvezetési műsorokat sugárzunk.

Ilyen például az Ispotály nevű műsorunk, ahol általában orvosokat, egészségügyben dolgozókat, pszichológusokat szólítunk meg. A Felvidéki beszélgetésekben csütörtökönként pedig olyan felvidéki személyiségeket kérdezünk, akik valamit már letettek az asztalra. Korunk pásztorai című műsorunkban megpróbáljuk bemutatni – fokozatosan – az itt működő lelkipásztorokat. A családi sávunk, mely naponta 8:30 és 9:00 óra között jelentkezik, a családokat célozza meg, hiszen prioritásunk azok megsegítése. Ebből is kitűnik, hogy nem zárkózunk el a világi témáktól sem” – sorolja programjaikat.

A Mária Rádió rendszeresen közvetít élőben magyar szentmiséket is, a Felvidék különböző részeiből. Hamarosan épp a már említett Rimaszombatból szeretnének magyar misét sugározni.

Mária Maraton

„Jelenleg nagy elánnal készülünk a Mariathon rendezvényükre, ami egy műszó, tulajdonképpen Mária Maratont jelent. Valahányszor egy új Mária Rádió jön létre a világban, mindig a legerősebb olaszországi Mária Rádió nyújtja az alapot, hogy a stúdió beindulhasson. De hogy fennakadások nélkül tudjon működni később is, ahhoz találtuk ki, hogy szervezzünk adománygyűjtő műsorfolyamot. Ez a Mariathon, amit Mária hónapjában, májusban több napon át tartunk. Amit akkor sikerül összegyűjteni, abból segítjük az új rádiók keletkezését és a nemrég indultakat addig, amíg a saját lábukra nem állnak.

Erre az eseményre nálunk május 13-16-a között kerül sor. A befolyt összeget a rimaszombati sugárzás anyagi hátterének biztosítására, a villanyszámlák fizetése szánjuk, mert ez évente komoly összeget jelent”

– meséli Lóránt atya.

A felvidéki Mária Rádió Mirjam a 035/7727272-es számon várja a hívásokat és a felajánlásokat május 13-16-a között 08:00 és 21:00 óra között. Egy önkéntes fogadja a hívásokat, ahol a telefonáló bemutatkozhat, felajánlhat egy összeget, amit táblázatban vezetnek és óránként elmondják, hányan hívták a vonalat és milyen összegű felajánlás érkezett. A negyedik napon pedig közlik a végösszeget is. Lóránt atya szerint a felajánlott összegek nemcsak számlán érkeznek, hanem van, aki személyesen viszi be hozzájuk, mások csekken fizetik be. Olyanok is akadnak, akik anonim küldenek pénzt. Minden adománynak örülnek, a kisebb összegűnek is.

Ami a jövőt illeti, tervünk az, hogy a magyarlakta területeket, Szlovákia déli részét lefedjük. A Csallóközben, Dunaszerdahelyen és környékén is szeretnénk sugározni, elvégre ott él a legtöbb magyar.

A műsorokat is színesíteni akarjuk, habár az alapstruktúra adott. Egy-egy új műsor indítását azonban mindig alaposan át kell gondolni, hiszen komoly lekötöttséget jelenthet önkénteseink számára. A fejlődésben, a haladásban nem szeretnénk megállni. Erre kötelez bennünket az eddigi 12 év is” – fűzi hozzá, mintegy zárszóként, a műsorigazgató.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »