Szabadka: Hivatalos látogatáson a Nemzeti Összetartozás Bizottsága

Szabadka: Hivatalos látogatáson a Nemzeti Összetartozás Bizottsága

A magyarországi Nemzeti Összetartozás Bizottsága szerdán hivatalos látogatásra érkezett Vajdaságba. Tagjai a VMSZ székházában találkoztak Dr. Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és munkatársaival. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy Pánczél Károly magyar országgyűlési képviselő, a parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke ma és holnap Szabadkán, illetve Vajdaságban tartózkodik, annak érdekében hogy tájékozódjon a szórványban élő magyarok helyzetéről.

A mai megbeszélés alkalmával áttekintették a vajdasági magyar közösség helyzetét, a megbeszélésben részt vett a VMSZ vezetése is, többek között Juhász Bálint, a tartományi parlament nemrég megválasztott elnöke és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Tárgyalások során egyetértettek abban, hogy a vajdasági magyarságnak a helyzete, illetve a szerb-magyar kapcsolatok olyanok, amelyek példaként szolgálhatnak. Szó esett az MNT hatásköreiről, valamint arról, hogy a tartományi autonómia milyen plusz lehetőségeket biztosít a vajdasági magyar közösség jogérvényesítésének a szempontjából.

Véleményt cseréltek, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni Magyarországon, illetve Szerbiában ebben az időszakban, amikor választásokra kerül sor – egyrészt európai parlamenti választásokra, ahol a vajdasági magyarság is érdekelt, másrészt a szerbiai önkormányzati választásokra, melynek során rendkívül fontos hogy a VMSZ-nek minél több polgármesetere legyen a június 2-ai választásokat követően, és minél több önkormányzati képviselővel rendelkezzen a 23 önkormányzat területén.

A közös sajtótájékoztatón Pánczél Károly elmondta, hogy a mai hivatalos látogatásuk során először Pásztor István sírjához mentek el, és koszorút helyeztek el emlékére.

Hírdetés

„Ezzel a szomorú programmal kötelességünknek tettünk eleget, hiszen 2023.10.30-án elhunyt Pásztor István politikustársunk, harcostársunk, a nemzetépítésben egy kivételes kollégánk, és nyugodtan mondhatjuk hogy egy államférfi, akiről azt gondolom, hogy egyszerre volt két ország államférfija is. Múlhatatlan érdemei vannak a bő 10 évvel ezelőtti szerb-magyar történelmi megbékélésnek” – nyilatkozta a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

Ezt követően elmondta, hogy a következő hetekben két kampány is vár a Vajdasági Magyar Szövetségre. Az egyik a vajdasági önkormányzatokban is esedékes helyhatósági választások kampánya, a másik pedig az európai parlamenti választás kampánya. Hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP jóvoltából a vajdasági magyar közösségnek és a VMSZ-nek ismét van jelöltje, és Deli Andor után most Vicsek Annamária képviselheti majd a szerbiai magyar közösséget az Európai Parlamentben.

Kiemelte, hogy látogatásuk célja a tapasztalatszerzés, illetve hogy tanulmányozzák az elért eredményeket, megfigyeljék a Magyar Nemzeti Tanácsnak a munkáját, és az óvodaépítési program eredményeit, illetve hogy olyan közösségi tereket látogassanak meg, melyekhez támogatásokat nyújtottak.

„Nem a támogatásokkal akarunk büszkélkedni, ez kötelességünk. A célunk az, hogy a nemzet megmaradjon, és hogy az őshonos nemzeti közösség önazonosságát, identitását meg tudjuk védeni. Lehessen megörökölni a kultúrát, a nyelvet, a hagyományokat, továbbadni gyerekeinknek, unokáinknak, és ami nagyon fontos, hogy lehessen dolgozni, boldogulni, gyarapodni itt, a szülőföldön” – mondta.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának alelnöke.

Forrás: Vajma.info

The post Szabadka: Hivatalos látogatáson a Nemzeti Összetartozás Bizottsága appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »