Šutaj Eštok: számomra nem a bírság a fontos, hanem az, hogy a gépjárművezetők felelősségteljesen viselkedjenek

Šutaj Eštok: számomra nem a bírság a fontos, hanem az, hogy a gépjárművezetők felelősségteljesen viselkedjenek

Szlovákia közútjain tavaly több mint 11,6 ezer közlekedési baleset történt, ez ugyan 455-tel kevesebb, mint az előző évben, viszont ezek sajnos több halálos áldozatot követeltek. Összesen 265 személy vesztette életét, hússzal több, mint 2022-ben, ebből 73 gyalogos, 28 motorkerékpáros és 15 kerékpáros volt.

„A közúti közlekedés terén számomra a közutak biztonságossága, a balesetek és főleg az emberéleteket követelő balesetek számának csökkentése a legfontosabb“ – közölte a SITA hírügynökségnek adott interjú során Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter. Mint mondta, számára nem az a lényeg, hogy a rendőrök minél több bírságot fizettessenek, hanem az, hogy a gépjárművezetők tudatosítsák, felelősséggel tartoznak saját és embertársaik testi épségéért.

„Még a posztra kerülésemet megelőzően közbeszerzést írtak ki az álló helyzetű sebességmérők beszerzésére, amit nem készítettek elő kellőképpen, több mint kétszáz kifogás merült fel, ezért megszüntettük“ – tette hozzá a miniszter. Hiányzott szerinte egyebek mellett egy fontos követelmény, a szakaszmérés. „A szakaszmérést elsősorban az alagutakban kívánjuk beállítani, mivel ha alagútban történik baleset, ott nagyon nehéz helyreállítani a közlekedést“ – hangsúlyozta.

Hírdetés

A sebességmérőknek szerinte elsősorban nem arra kell szolgálniuk, hogy minél több bírságot fizettethessenek, azokat főként a legveszélyesebb útszakaszokon akarják elhelyezni, hogy a gépjárművezetők mérsékeljék haladási sebességüket. „Amennyiben előre tájékoztatunk arról, hogy mérjük a sebességet, a gépjárművezetőké a felelősség, ha az adott szakaszon a megengedettnél gyorsabban hajtanak és emiatt bírságot kell fizetniük“ – magyarázta Šutaj Eštok.

melynek gyakorlati alkalmazását Szlovákiában 2022 szeptemberétől tesztelik. Az első féklámpa közvetlenül össze van kapcsolva a hátsóval és mindkét fényjelzés egyszerre működik. Ez főleg a kerékpárosok, a gyalogosok és a közlekedés többi résztvevőjének szempontjából hasznos.

„Folytatni kívánjuk ezt az igyekezetet a közúti balesetek és a halálos áldozatok számának csökkentése érdekében“ – jelentette ki.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »