Sulík benyújtotta lemondását, szerinte az OĽANO csak próbálja elhúzni a kormányválságot

Sulík benyújtotta lemondását, szerinte az OĽANO csak próbálja elhúzni a kormányválságot

Folytatódik a kormányválság sokadik felvonása, az OĽANO az SaS-es ultimátum utolsó napján 10 pontos ajánlattal állt elő. Richard Sulík liberális pártelnök a kormányülés előtti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az egész úgy néz ki, hogy próbálják elhúzni a kormányválságot.

Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az SaS hajlandó “konstruktívan tárgyalni” az OĽANO listájáról, ám “ez csak a második lépés”, az első lépésnek annak kell lennie, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter mondjon le, mert “az egész ország legfőbb problémája Igor Matovič”. Az új határidő jövő hétfő (szeptember 5.). 

Sulík bejelentette, hogy benyújtotta lemondását ma az Elnöki Palota iktatójában, így mostantól demisszióban lévő miniszternek számít. Ha az SaS marad a kormányban, akkor a gazdasági tárca vezetését Ján Oravec veszi át.

Azt is elmondta, hogy az OĽANO ajánlatával kapcsolatban annyi engedményt hajlandó tenni, hogy az SaS többi minisztere (Gröhling, Korčok, Kolíková) csak jövő hétfőn nyújtják be saját lemondásukat. Az nem teljesen világos, hogy ez mennyiben segíti a tárgyalásokat, mert az SaS még mindig előre követeli Matovič lemondását.

Sulík újságírói kérdésre adott reakciójából az is kiderült, hogy az OĽANO javaslatát nem tekintik ultimátumnak, hanem normális tárgyalási alapnak, amelyben kompromisszum születhet. Magyarul: úgy vélik, kimazsolázhatják a számukra megfelelő feltételeket, míg a többet levehetik a napirendről. 

Hírdetés

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy továbbra is húzódik az őszi időszak legfontosabb kérdése, az energiaárak árszabályozása. A villanyáram és a földgáz ára is újabb rekordmagasságokba emelkedett az elmúlt héten.

Sulík már a nyár elejére ígérte, hogy valamiféle szabályozást és ársapkát vezet be az áramra. A fő kérdés az volt, kinek kell megfizetni a piaci és a lakossági ár közötti különbséget. Ultimátumokra és kormányválságra volt idő, erre azonban azóta sem, így az intézkedésnek még kontúrjairól sem tudni sokat.

Azt sem lehet kizárni, hogy a kormányválság előhúzása a liberálisoknak sem jön annyira rosszul. Adott esetben ugyanis addig húzhatják az időt, míg maga az EU nem hoz valamilyen döntést. Az uniós energiaminiszterek rendkívüli találkozóját szeptember 9-ére hívták össze, és ott többek között az piaci árak korlátozásáról fognak tárgyalni. Bármilyen következményei is lesznek az ottani döntéseknek, baj esetén az SaS majd Brüsszellel takarózhat a közvélemény előtt.

Érdemi munka tehát nincs, kormányválság, energiaválság és parttalan infláció ellenben van, amelynek megoldásaival a kormány és benne az SaS-es miniszterek továbbra is adósak.

Kiszivárgott az uniós terv az energiaárak letörésére. A fő kérdés az, mit lépnek erre az oroszok

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »