Biden-Trump vita: Kitört a pánik a demokraták körében, már keresik, kit indítsanak Biden helyett

Biden-Trump vita: Kitört a pánik a demokraták körében, már keresik, kit indítsanak Biden helyett

Eluralkodott a pánik az amerikai Demokrata Pártban, az amerikai mainstream sajtóban, a nyugat-európai progresszív erőtérben, a globalista spekulánsok körében és Ukrajnában is Joe Biden regnáló amerikai elnök és kihívója, a republikánus Donald Trump volt amerikai elnök első tévés vitája miatt. Biden nem egyszer elakadt, azt sem tudta, hol van, volt hogy összefüggéstelenül beszélt, vagy úgy motyogott, hogy egyetlen értelmes szót sem lehetett azonosítani mondataiban. Teljesen világossá vált, hogy Biden nem tudja megverni Trumpot egy demokratikus választásban. Így minden bizonnyal saját pártja fordul majd ellene és próbálja meg leváltani. A nagy kérdés most már igazából az, hogy ki lesz az utódja. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a demokraták azért nem annyira lepődtek.

Egyelőre Trump és Biden is „csak” elnökjelölt-aspiráns. Olyan jelöltek, akik birtokolják pártjaik delegáltjainak többségi támogatását. Biden csak akkor válik hivatalos és végleges demokrata elnökjelöltté, ha augusztus második felében, a Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvenciója mellette dönt. Vagyis a demokraták matematikailag még van ideje lecserélni Bident. 

A vitáról nagyvonalakban

Ami a vitát illeti, leginkább az LMBTQ-jogok, az abortusz, az illegális bevándorlás, a 2020. január 6-i „Capitolium ostroma”, és a személyeskedés uralta a két jelölt retorikáját. Az Európa számára legmeghatározóbb külpolitikai kérdések, mint az orosz-ukrán háború és a gázai háború már kevésbé érvényesült.

Trump elmondta, hogy megválasztása esetén még a beiktatása előtt lezárná mind az orosz-ukrán, mind a gázai háborút. Biden erre elismételte, amit már hónapok óta jól a szájába rágnak: Trump csak felbátorítaná Oroszországot, hogy azt csináljon, amit akar.

Tegyük rögtön hozzá, hogy az amerikai elnökválasztások eredményét a jelöltek külpolitikáról alkotott véleménye befolyásolja talán a legkevésbé…

Személyeskedésekből nem volt hiány. Egymást „lúzerezte” a két elnökjelölt, Trump a valaha volt legrosszabb elnöknek nevezte Bident. Ám összességében nem a vádak és a vita okozta Biden vesztét. Épp ellenkezőleg. Még a progresszív, neki előnyöket biztosító CNN stúdiója sem tudta elfedni Biden alkalmatlanságát.

Biden önmagát adta, belebukott

A fő problémát a demokraták számára Biden sokáig titkolt, majd letagadott, végül figyelmen kívül hagyott szellemi képességi okozták. A vita során a regnáló elnök nulla lendületet tanúsított, rekedtes hangon, esetlenül érvelt, hiányzott az energia a fellépéséből, többször belezavarodott mondandójába, és olyan is volt, hogy egy egész témakört motyogott végig.

Trumpnak így kifejezetten kényelmes volt a CNN azon megoldása, hogy amikor az egyik jelölt beszélt, a másik jelölt mikrofonját kikapcsolták. Trump így, ha akart volna, se szakíthatta meg Biden kínlódását. Ráadásul – progresszív sajtótól teljesen váratlan módon – a két műsorvezető, Jake Tapper és Dana Bash egyáltalán nem vágtak a jelöltek szavába, még Trumpéba sem.

Nem véletlen, hogy a CNN saját, nyilvánvalóan elfogultan progresszív mintavételű felmérése szerint is a nézők két harmada szerint Trump győzött a vitában, és a csak 33 százalékuk volt elégedett Biden teljesítményével.

Hírdetés

A demokraták megkongatták a vészharangot, csere lesz

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elmúlt hónapokban már azért sejteni lehetett, hogy Biden lecserelésével komolyan számoltak a demokraták soraiban. A probléma a tálalás volt.

Az amerikai történelemben még nem nagyon fordult elő, hogy egy regnáló elnököt a pártja ne indított volna újra. Ahogy arra sem, hogy a párt visszaléptet egy kiválasztott aspiráns-jelöltet.

Ezért okot kellett szolgáltatni a közvélemény számára Biden visszahívására. Ezért eszközöltek ki egy nagy elnökjelölti vitát még jóval az augusztusi jelöltállítás előtt: hogy kiderüljön, Biden mennyire lehet képes győzni Trumppal szemben.

A válasz egyértelmű, és a demokraták befolyásos politikusai és a sajtó most – az elmúlt három évvel szöges ellentétben – össztüzet szórnak Bidenre hibái és szellemi képességei miatt.

Az amerikai Politico már kész tényként kezeli, hogy a Demokrata Párt újra megnyitja a jelöltállítás kérdését. A CNN és a többi mainstream sajtó moderátorai és publicisztái pedig kifejezetten borús képet festettek Biden teljesítményéről, egyenesen csalódásnak titulálva a vitát. Erre eddig nem volt példa a fősodratú sajtóban – arra, hogy saját politikusaikat ilyen szinten támadják.

Abból sem csináltak titkot, hogy a Demokrata Pártban eluralkodott a pánik. Egyesek szerint már túl késő új jelöltet állítani (egy országosan ismert jelöltet leakasztani nehéz, egy kevésbé ismeret időbe telik felépíteni, ami ninics). Mások azonban elég egyértelműen jeleztek, hogy Bidennek (értsd: a demokratáknak) lépniük kell.

Barack Obama volt elnök korábbi vezető tanácsadója, David Axelord már óvatosan jelezte is ezt, mikor kijelentette: „Párbeszéd indul majd arról, hogy Biden folytassa-e elnökjelöltként, vagy sem”.

Axelord kijelentéseit érdemes követni, ő ugyanis Obama volt elnök közeli embere, és néhány héttel ezelőtt voltak arra utaló jelek (amelyek azóta csak gyarapodtak), hogy Michelle Obamát, a volt elnök feleségét, egykori First Lady-t indítanák a demokraták Biden helyett. Országosan ismert, ugyanannak a globalista erőtérnek a része, mint Biden, és a sajtó is elfogadná, ráadásul fekete és nő, ideálisan kontrasztba állítható ellenfél Trumppal szemben.

Sokat emlegetik még Kamala Harrist, Biden alelnökét, ám ezek a spekulációk egyelőre komolytalannak tűnnek. Harris olyan gyenge politikai teljesítményt nyújtott alelnöksége alatt, hogy a demokraták és a sajtójuk valósággal elrejtette őt a nyilvánosság elől.

Biden sorsa egyelőre bizonytalan. Nem mindenki szerint van értelme másik jelölt után nézni. És ennek nem csak gyakorlati, de politikai okai is vannak. Biden cseréjét követően az új jelöltnek maga mellé kell állítania a megfelelő számú delegáltat az USA államaiból. Ez azt jelenti, hogy több száz ember kerül igen komoly alkupozícióba a demokratákkal szemben.

Az sem mellékes, hogy Biden csak visszaléphet, kényszeríteni nem nagyon tudják. Persze, kérdés, mennyire kihívás egy ennyire idős, gyenge akaratú és képességű elnököt rávezetni a visszalépés szükségességére.

A Politico úgy véli, hogy az egész helyzet legfőbb oka a 2022-es félidős választások voltak, amikor meglepetésre a Republikánusok csak a Képviselőházban tudták átvenni a gyeplőt. A vártnál kisebb bukás a demokratában azt a meggyőződést táplálta, hogy Bidennel lehet folytatni. Ennek az illúzió eddig volt fenntartható.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »