A Görögkatolikus Metropólia is csatlakozott a katolikus szociális és gyermekvédelmi fórumhoz

A Görögkatolikus Metropólia is csatlakozott a katolikus szociális és gyermekvédelmi fórumhoz

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség 2024 áprilisában hozták létre a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát. Az ünnepélyes aláírás alkalmával mindhárom intézményvezető kifejtette, hogy a fórum elsődleges célja az együttműködés, a közös gondolkodás és a közös érdekvédelmi rendszer kialakítása.

Ehhez a Fórumhoz csatlakozik a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház. A megállapodást június 26-án Debrecenben írta alá Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a fórum elnöke.

A Görögkatolikus Metropólia ma három egyházmegyéjében több mint 15 ezer honfitársunknak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten, valamint több mint 3200 embernek ad munkát. A Görögkatolikus Metropóliához kapcsolódó egyházi intézményfenntartó szervezetek száma jelenleg 57, amelyek nappali ellátást, nevelőszülői ellátást, valamint szociális szakellátást biztosítanak országszerte. Az 5 gyermekvédelmi intézmény, a 10 tanoda és a 7 bölcsőde mellett idősotthonokat, fogyatékos otthonokat, valamint pszichiátriai és szenvedélybeteg otthonokat tartanak fent.

A fórum mint szakmai érték- és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Ennek része az új szakmai módszerek és szolgáltatási formák folyamatos megismertetése a katolikus szociális- és gyermekjóléti alapellátási, gyermekvédelmi szakellátási szolgáltatókkal, intézményekkel. Közös szakmai kiadványok indítása, valamint rendszeres időközönként konferenciák szervezése is a tervek között szerepel. Kiemelt cél a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

A fórum tagjai kiemelten fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, továbbá vállalják az egészségügy és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását.

Hírdetés

Az érintett szervezetek vezetői sokat várnak a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának együttműködésétől.

Nem újkeletű a Görögkatolikus Egyházban működő fenntartók és intézményeik szakmai kapcsolata a Katolikus Szeretetszolgálattal. Ez egy élő szakmai kapcsolat, hiszen a Katolikus Egyházban működő szociális ellátások módszertani feladatait a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai végzik. E szakmai munka egyik kiváló eszköze az úgynevezett Módszertani Futár, valamint a módszertani munkatársaktól kapott elektronikus levelek az aktuális jogszabályi változásokról és egyéb fontos és éppen időszerű szakmai információkról – fogalmazta meg szakmai véleményét Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója a megállapodás aláírásakor.

E szakmai kapcsolat a mostani megállapodással kiszélesedik, hiszen a Katolikus Szeretetszolgálat mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és ÁGOTA Alapítvány azok a szervezetek, akik tagjai a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának. A mostani megállapodás aláírásával a Görögkatolikus Metropólia fenntartói csatlakoznak ehhez a Fórumhoz – mondta az igazgató.

Bíznak benne, hogy a fórumhoz való csatlakozás által a Görögkatolikus Metropólia területén működő fenntartók és intézmények, valamint a már említett fórumtagok és az általuk fenntartott intézmények mindinkább megismerhetik egymás munkáját – a fórum által lehetőséget teremtve közös jó gyakorlatok megismerésére, közös szakmai konferenciák megszervezésére, a katolikus szociális munka közös képviseletére, érdekképviseletére.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »