Stoltenberg szerint Svédország legkésőbb júliusig NATO-tag lesz

Stoltenberg szerint Svédország legkésőbb júliusig NATO-tag lesz

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár biztos benne, hogy Svédország legkésőbb júliusig csatlakozik az észak-atlanti katonai szövetséghez – derült ki a német DPA hírügynökségnek tett nyilatkozatából, amelyet a Politico idézett. A következő NATO-csúcstalálkozót július 9-11. között tartják Washingtonban, és a skandináv ország addigra teljes jogú taggá válik – mondta.

A lap felidézte, hogy amíg Finnország csatlakozását gyorsan jóváhagyták a tagállamok, addig Svédországét jó ideje hátráltatja Törökország és Magyarország egyaránt. A javaslatot mindkét országban már korábban a parlament elé terjesztették, és azóta a végrehajtó hatalmat gyakorló török elnök és magyar miniszterelnök a parlamenti képviselőkre mutogat az ügyben.

A török elnök december közepén Budapesten találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar fővárosból távozóban azt mondta: pozitív fejleményeket várnak az F-16-osokkal és Kanadának a fegyverembargó feloldására vonatkozó ígéreteivel kapcsolatban. Akkor úgy fogalmazott, ez segítheti a török parlament pozitív hozzáállását Svédország ügyéhez.

Hírdetés

December végén megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán tagadta, hogy Svédország ügyében lenne török-magyar megállapodás. Azt mondta ugyanakor, hogy a magyar parlamentnek „nincs nagy gusztusa” Svédország tagsági kérelmének ratifikálásához.

Pár nappal később a török parlament külügyi bizottsága több hónapos huzavona után jóváhagyta Svédország csatlakozását a szövetséghez, most pedig már csak a képviselőknek kell végleg zöld utat adniuk.

Stockholm tiszteletben tartotta az Ankarának tett vállalásait, és engedményeket tett – emlékeztetett Jens Stoltenberg.

(24 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »