Stoltenberg nem hajlandó kazettás és foszforos lőszereket adni Ukrajnának

Stoltenberg nem hajlandó kazettás és foszforos lőszereket adni Ukrajnának

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elutasította Ukrajna kazettás és foszforos lőszerek szállítására vonatkozó kérését.

„A NATO nem ajánlott és nem szállított ilyen típusú fegyvert. Tüzérséget és más típusú fegyvereket szállítunk, de kazettás bombákat nem” – mondta Stoltenberg a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián.

Stoltenberg ennek ellenére nem gondolja, hogy Ukrajna fegyverellátásának növelése a háború eszkalációját okozza. A legnagyobb veszély szerinte az, ha Putyin megnyeri az ukrajnai háborút, mert a világ veszélyesebb lesz, a Nyugat pedig sebezhetőbbé válik.

Olexandr Kubrakov Ukrajna újjáépítéséért felelős miniszterelnök-helyettes a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián szorgalmazta az említett típusú lőszer szállítását. Használatuk erősen vitatott, és a kazettás lőszerek használatát nemzetközi egyezmény tiltja, amelyet Ukrajna és Oroszország nem írt alá.

Hírdetés

Ukrajna vitatott kazettás és foszfortartalmú lőszereket követel szövetségeseitől

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megvédte Kubrakovot a konferencián. Mivel Ukrajna nem írta alá ezt az egyezményt, ezért használhatja a kazettás lőszereket – érvelt. Hangsúlyozta azonban, hogy Kijev csak az orosz hadsereg ellen vetné be.

A kazettás lőszerek olyan rakéták és bombák, amelyek a levegőben robbannak fel egy célpont felett, és számos kisebb robbanószerkezetet szabadítanak fel. A foszfortartalmú lőszerek súlyos égési sérüléseket és mérgezést okozhatnak az emberekben.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »