Sokszínű program fogadta a 29. Komáromi Napok látogatóit – Képgalériával

Sokszínű program fogadta a 29. Komáromi Napok látogatóit – Képgalériával

Két év kényszerpihenő után Komárom önkormányzata idén 29. alkalommal rendezte meg a Komáromi Napokat, amely számos magas színvonalú műsort kínált a város lakóinak. Elmondhatjuk, a hatalmas érdeklődés felülmúlt minden várakozást.

A rendezvény az elmúlt évtizedek alatt ugyan nagyszabású fesztivállá nőtte ki magát, de az előrejelzések alapján úgy tűnt, a vírus negatív hatásai miatt talán kevesebb vásározó színesíti majd a belvárosi utcákat. De nem így történt.

Az idei évben a fesztivál elő-programjait követően a fő műsorfolyam április 29-én kezdődött és május 1-ig tartott, amely a borok utcája, a kézműves vásár mellett számos programot, így színpadi zenei előadásokat, táncprodukciókat, sportversenyeket, hagyományőrzők látványos bemutatóit tartalmazta.

A megnyitó első pillanatától a belváros utcái színes forgataggá változtak, ahol különféle árusok kínálták szebbnél-szebb portékáikat. Öröm volt megtapasztalni, hogy nagyon sok kézműves jelentkezett a közeli régiókból, és viszonylag kevés volt az értéktelen áru. A hazai árusokon kívül szép számmal érkeztek vásárosok Magyarországról és Erdélyből is.

Volt itt minden, ami szemnek, szájnak ingere, a finom borok elé szőgyényi kemencés lepény, erdélyi kürtöskalács, pálcikás sültkrumpli. Láthattunk csodaszép erdélyi – kalotaszegi – szőttes és varrottas terítőket, kézi csomózású szőnyegeket, szépen megmunkált konyhai eszközöket, kemencés edényeket, vesszőseprűt, kovács-mester apró emléktárgyait, akinél az élménykovácsolást a vállalkozó szellemű személyek ki is próbálhatták.

Hírdetés

Nagyon sikeresek voltak a hazai kézművesek portékai is, például a levendula termékek, helyi gyümölcsből készített természetes szörpök, horgolt gyermekjátékok, száraztészta, illatgyertyák, szappanok, színes gyermekruhák. Külföldi készítésű gyermekjátékok halmazával szerencsére alig találkozhattunk.

A fesztivál számtalan programja között kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, a könnyedebb szórakozást keresők, vagy az igényesebb zenét kedvelők egyaránt megtalálhatták a kedvükre valót.

Három szabadtéri színpadon folytak az előadások, az érdeklődők száma és reakciói szerint a legnagyobb sikert talán Ropog József, JOSÉ érte el, aki első igazi nagy élő koncertjét tartotta Komáromban. A sok éve működő, vérbeli zenészekből álló Memória Társulat szintén magával ragadta a közönséget.

Érdemes volt kilátogatni május 1-én az Öregvár Napra is, ahol különféle kézműves foglalkozásba kapcsolódhattak be a gyerekek, de kortól függetlenül mindenki talált kedvére való szórakozást. Sokakat vonzott a hagyományőrzők 19. századi csatajelenetei, valamint a másodízben megrendelésre került Komáromi ostromlakoma.

A 29. Komáromi Napok igazi közösségi ünnepnek bizonyult, amire a helyi lakók már régóta vágytak, és a hangulat beigazolta, hogy van e hagyománnyá vált rendezvénynek létjogosultsága. Reménykedjünk hát a 30. Komáromi Napok vírusmentes, békés eljövetelében!

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »