Beňová nem fogja szorgalmazni, hogy a Smert visszavegyék az Európai Szocialista Pártba

Beňová nem fogja szorgalmazni, hogy a Smert visszavegyék az Európai Szocialista Pártba

Monika Beňová EP-képviselő és a Smer-SD EP-jelöltlistájának vezetője a júniusi választásokat követően sem fogja szorgalmazni, hogy pártját visszavegyék az Európai Szocialista Pártba. „Biztos, hogy nem fogok erre törekedni és nem fogom ezt javasolni Robert Ficónak, pártunk elnökének sem, amennyiben az Európai Szocialista Párt ilyen ajánlatot tenne. S ugyancsak nem fogom ezt javasolni a Hlasnak sem, melynek társult tagságát szintén felfüggesztették“ – fejtette ki a SITA hírügynökségnek nyilatkozva, még a Robert Fico elleni merényletet megelőzően.

Mint elmondta, az EP soraiban eltöltött 20 év tapasztalatai alapján megbizonyosodott arról, hogy azokat a képviselőket, akik megőrzik büszkeségüket és méltóságukat, a kollégáik végső soron többre becsülik, mint azokat, akik megalázkodnak és „képesek hazájukat szidalmazni, hogy kegyelmet nyerjenek a francia és a német képviselők előtt“. Hangsúlyozta, hogy a francia vagy a német képviselők semmivel sem fontosabbak társaiknál, hiszen mindenki egyenrangú.

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem olyan politikus, aki fejét lehajtva, térden állva könyörög, hogy a pártban maradhasson, s megőrizhessen valamely pozíciót.

„Az Európai Szocialista Párt elnökének, akinek a nevét valójában meg sem jegyeztem, valamiféle sértődöttsége miatt pártom tagságának felfüggesztése mellett döntött az LMBTQ-közösség és az ukrajnai háború úgymond nem elégséges támogatása miatt. Mi ekkor Katarína Roth Neveďalovával együtt közöltük a frakció vezetőségével távozási szándékunkat“ – mondta Beňová, hangsúlyozva, hogy nem lesz egy olyan frakció tagja, mely ilyen nyomást gyakorol a tagpártjára.

Hírdetés

„Számomra semmilyen pozíció nem ér annyit, hogy eláruljam az elveimet és a pártot, melynek alapítója voltam, mert a Smer semmi rosszat nem tett“ – állítja Beňová. A Smer-SD mindössze kitartott amellett, hogy tiszteletben kell tartani a kulturális-etnikai különbségeket és az ukrajnai háború megoldását nem a fegyverszállításban, hanem a béketárgyalásokban látja.

Lehet, hogy új frakciók jönnek létre, lehet, hogy a szocialisták a választások után, ahol vereséget szenvednek – s vereséget fognak szenvedni, ez látható a nemzeti választások alapján –, felülvizsgálják hozzáállásukat és visszatérnek arra az álláspontra, hogy a béke az egyik legfontosabb szociáldemokrata érték“ – tette hozzá az EP-képviselő.

„Az elnökség azt követően tette meg ezt a lépést, hogy a Smer-SD elnöke, Robert Fico világosan elhatárolódott a PES értékrendjétől, illetve azon aggályok hatására, melyek a Smer-SD, a Hlas-SD és a radikális jobboldali párt koalícióját illetően merültek fel részükről“ – közölte akkor a párt.

Az európai szocialisták oroszbarát hozzáállással vádolták a Smert, amiért elutasította Ukrajna katonai támogatását és kifogásolták, hogy radiális jobboldali párttal lépett koalícióra.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »