Soha nem látott hőségrekordok születhetnek

Soha nem látott hőségrekordok születhetnek

Az Egyesült Államok több nyugati államában is hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a perzselő hőhullám következtében, amely fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét és súlyosbítja az életveszélyes aszályhelyzetet – számolt be pénteken az amerikai sajtó.

Halálos hőség a Halál-völgyben

Újabb csúcsok dőltek meg Arizona, Utah, Colorado, Nevada, valamint Kalifornia államban, ahol Gavin Newsom demokrata kormányzó veszélyhelyzeti nyilatkozatot adott ki az energiahálózat kapacitásával kapcsolatos aggályok miatt. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) időjárás-előrejelzési központja bejelentette, hogy a kaliforniai Halál-völgyben (Death valley) 53,3 Celsius-fokot mértek – írja az Origo.

A sivatagos völgy tartja a valaha a Földön regisztrált legmagasabb hőmérséklet rekordját 56,7 Celsius-fokkal, amelyet 1913-ban mértek.

Hírdetés

Ezt az adatot sokan vitatják, de az NWS tavaly egy 54,4 Celsius-fokos csúcsot is mért a Halál-völgyben, amelyet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) minden idők harmadik legmelegebb hőmérsékleteként könyvelt el. A szakemberek előrejelzése szerint pénteken Nevada államban, Las Vegasban szintén rekordot dönthet a hőség. Az NWS szerint a hőmérséklet akár a 45,6 Celsius-fokot is meghaladhatja, amellyel egy 1940-es rekordot döntenének meg.

Ha nedves a talaj, nem annyira veszélyes a hőhullám

A WMO a közleményében megjegyezte, hogy „a szélsőséges hőmérsékleti adatok az egyre gyakoribb és egyre intenzívebb hőhullámokkal egyetemben az éghajlatváltozás okozta trend részei”. A klímakutatók továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy a hosszabb időtartamú és súlyosabb hőhullámok természetes részét fogják képzeni az időjárásnak. 

„Ha nedves a talaj, a hőhullámok nem annyira veszélyesek” – mondta pénteken az amerikai AP hírügynökségnek Park Williams, a Kaliforniai Egyetem éghajlattal és tűzesetekkel foglalkozó tudósa.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »