Skarlet: választható tantárgy lesz a keresztény etika

Skarlet: választható tantárgy lesz a keresztény etika

A Keresztény etika című tantárgy nem lesz kötelező az ukrán iskolákban. Az intézmények önállóan határozzák meg, hogyan tanítsák az etika tantárgyat a diákoknak – jelentette ki Szerhij Skarlet oktatási miniszter, kommentálva e tantárggyal kapcsolatos pletykák körüli botrányt.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztérium nem javasolja a Keresztény etika tantárgy kötelezővé tételét.

A standard oktatási program tervezete az Etika tantárgyat javasolja. Minden iskola a standard oktatási program alapján képes lesz különböző lehetőségeket kialakítani a tantárgy oktatásához” – mondta Skarlet, akit az UNN.com.ua idéz.

Az ukrán oktatási miniszter előző nap találkozott az Egyházak és Vallási Szervezetek Ukrán Tanácsának tagjaival.

Az Ukrán görögkatolikus egyház vezetője, Szvjatoszlav Sevcsuk állítólag megköszönte az Oktatási és Tudományos Minisztériumnak azt,

hogy az ukrán középiskolák 5–9. osztályaiban etika/erkölcstan tantárgyakat vezetnek be. 

Hírdetés

Elmondása szerint az Összukrán Tanács közös álláspontot kifejezve, e tantárgy bevezetésének szükségességét kérte. A minisztérium pedig – amint jelezték – figyelembe vette a civil társadalom álláspontját.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium vezetője biztosított afelől, hogy „az ilyen tanításhoz a konkrét modellprogramok megválasztása a törvénynek megfelelően az általános középfokú oktatási intézmények és a szülők előjoga”.

„Iskolás lány apjaként, véleményem szerint gyermekeinket egymás iránti tiszteletben kell nevelni,

ismernünk kell bizonyos etikai viselkedési normákat” – tette hozzá a tárcavezető.

A közelmúltban botrány robbant ki azon, hogy az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium állítólag azt javasolta, hogy tegyék kötelezővé a Keresztény etika tantárgyat az ötödik és hatodik osztályok diákjai számára.

2018-ban az Oktatási és Tudományos Minisztérium kijelentette, hogy a Keresztény etika alapjai című tantárgy vallásközi, és az iskolákban csak a szülők beleegyezésével tanítják.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »