Šipoš: Mindent megteszünk, hogy Pellegrini ne győzhessen az elnökválasztásokon

Šipoš: Mindent megteszünk, hogy Pellegrini ne győzhessen az elnökválasztásokon

A Slovensko (egykori OĽANO) mozgalom saját elnökjelölt indítását fontolgatja, az SNS pedig nem zárja ki, hogy választási megállapodás jön létre Andrej Danko SNS-es pártelnök és Štefan Harabon egykori legfelsőbb bíró között. A TA3 hétvégi vitaműsorában Michal Šipoš (Slovensko) parlamenti képviselő és Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter vitázott.

A Slovensko január 30-ig tesz végleges bejelentést arról, hogy indít-e saját jelöltet az államfőválasztáson, és ha igen, ki lesz. A sajtóban ezzel kapcsolatban már belengették Marek Krajčí (Slovensko) parlamenti képviselő, egykori egészségügyi miniszter nevét, illetve a pártelnök, Igor Matovič nevét is. Šipoš sem egyik sem másik állítást nem erősítette meg – de nem is zárta ki.

Az SNS nevében Tomáš Taraba kijelentette, hogy mivel a legnagyobb múltra visszatekintő szlovák pártról van szó, „tudnia kellett saját jelöltet állítania” az elnökválasztásra, ezúttal Andrej Danko személyében.

mondta Taraba.

Peter Pellegrini (HLAS) házelnök indulásával kapcsolatban Taraba elmondta, hogy számára szimpatikus volt, hogy a parlamentben képes volt határozott döntést hozni – ezzel arra utalt, hogy Pellegrini lehetővé tette az éjszakai ülésezést is, meggyorsítva ezzel a vitatott igazságügyi törvénymódosítását elfogadását.

Hírdetés

„Ezek olyan lépések, amelyek segítenek Pellegrininek a maga oldalára állítani a nemzeti választókat is”

mondta Taraba, ami burkoltan azt is jelentheti, hogy az SNS a második fordulóban hajlandó lehet Pellegrini támogatására.

Šipoš szerint a legfontosabb az, hogy Pellegrini ne lehessen államfő, hanem egy olyan jelölt üljön az államfői székbe, akik „képes egyensúlyt tartani az ellenzék és kormánykoalíció” között.

A Slovensko hivatalosan (még) nem sorolt be a kvázi ellenzéki jelölt, liberális-atlantista Ivan Korčok mögé. A dolog érdekessége, hogy épp az ellenzék liberális pártjai és a koalíció között hatalmas ideológiai és politikai szakadék miatt Korčok nem tud, de valószínűleg nem is akar egyensúlyt tartani, saját bevallása szerint a kormány „ellensúlyának” szerepét akarja felvállalni.

A Slovensko nincs könnyű helyzetben. Bár Šipoš szavaiból kitűnik, hogy adott esetben Pellegrini vetélytársát hajlandók lennének támogatni, Korčok személye problémás. Ő ugyanis az SaS jelöltjeként volt a Matovič-kormány idején külügyminiszter, és egyike volt Matovič és Krajčí leghangosabb kritikusainak, amiért orosz vakcinát rendeltek Magyarország közbenjárásával – amikor még nem voltak elérhetők a nyugati vakcinák. A Szputnyik-ügy miatt Matovič megbukott, Krajčínak is le kellett mondania, az új kormányfő pedig Eduard Heger lett, aki szolgalelkűen minden nyugati kérésnek eleget tett, és vélhetően alkotmányellenesen még a szlovák MiG-29-es vadászgépeket is átadta Ukrajnának.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »